Vrijdag 25 april ging ik, samen met Wim ter Wielen, op weg naar de Woldstek in Ruinerwold, noordoostelijk gelegen van Meppel, in het mooie Drentse landschap. Onderweg vallen meteen de monumentale boerderijen met rieten daken op, ten midden van het natuurlijke landschap dat vroeger ontstaan is na de ontginning van moerassige gebieden van de 10de tot de 13de eeuw. We rijden door het weide- en licht bosachtige landschap langs het riviertje de Wold Aa. Dat is niet de kortste route, maar wel een mooie landschappelijke route over de beklinkende Buitenhuiserweg. Rechts van ons zien we de Forellenvisvijvers en minicamping 
De Woldstek al liggen. We parkeren op de ruime parkeerplaats en hebben ondertussen, na een kleine 3 uur rijden vanuit Limburg, wel zin gekregen in een bakje koffie. We worden meteen hartelijk verwelkomd door de eigenaren Margriet en André Hilbrink.


Margriet en André Hilbrink van de Woldstek

Van zwembad naar forellenvisvijver en belevingsvijver

De Woldstek is 12 jaar geleden ontstaan vanuit een voormalig zwembad, gelegen tussen Ruinerwold en Koekange. Door de ongeschikte plaats van het zwembad tussen de dorpen in, had het geen toekomst meer. De hobby van André is altijd vissen geweest. Hij zag al snel in het zwembad de perfecte locatie voor een forellenvijver Zo werd er 13 jaar geleden begonnen met de vergunningaanvragen en kon het bestemmingsplan gewijzigd worden. Het betonnen bad werd afgebroken en er werden 3 mooie vijvers aangelegd. Ze bouwde er meteen een mooie woning bij, waar ze samen met hun 2 kinderen prachtig kunnen wonen.


De schuur voor de opslag van forellen, de kantine en het woonhuis

Maar Margriet en André hadden meer ambitie en in 2004 kochten ze er een stuk grond bij. Een jaar later was de 4de en grotere visvijver een feit. Er werd goed geluisterd naar de behoefte van de vissers en in 2007 werd de camping geopend, die plaats biedt aan 20 kampeerplaatsen.


Foto gemaakt van André in 2004 met een mooie steur

In 2007 werd tevens een grotere schuur gebouwd voor de opslag van de forellen, want er gaan jaarlijks behoorlijk forellen doorheen op Forellenvisvijvers De Woldstek.


André in gesprek met de visleverancier


De goudforellen en regenboogforellen zijn zojuist geleverd voor Koningsdag

In 2013 is de grote vijver opgesplitst in een karpervijver en een forelvijver.

De Woldstek anno 2014

Inmiddels telt de Woldstek 5 visvijvers waarvan 4 forellenvijvers en 1 karpervijver.
In vijver 1 en 2 worden alleen regenboogforellen uitgezet van ± 400 gram. Mooie sterke sportvissen. Dat hebben we ’s middags mogen ondervinden tijdens een middagje vissen.
In vijver 3 wordt een combinatie van regenboogforel en zalmforel uitgezet.
In vijver 4 wordt normaal alleen zalmforel uitgezet, maar bij verhuur ook regenboogforel.
Bij drukte in de zomermaanden een combinatie van regenboogforel en zalmforel.
Vijver 5 is de karpervijver.

Een kleine impressie van de 4 forellenvisvijvers bij de Woldstek:

Nieuw 2015; Belevingsvijver bij de Woldstek Ruinerwold met steuren, karpers en zeelt!

OP 19 JUNI 2015 IS DE KARPERVIJVER BIJ DE WOLDSTEK VERANDERD IN EEN BELEVINGSVIJVER.

In de BELEVINGSVIJVER zwemmen verschillende grote en sterke visssoorten; spiegelkarpers, schubkarper, kroeskarpers en F1. Russische en Siberislche steuren, indrukwekkende Belugasteur (europesche steur) tot wel 1.80 meter en Zeelt. Op deze vijver geldt CATCH & RELEASE!

Lees hier meer info over de nieuwe Belevingsvijver bij de Woldstek >>

Woldstek_steurvissen1


Belevingsvijver met catch & release


En ook André, gek op vissen, vangt wel eens een karper

Bij de Woldstek krijg je een VIP-behandeling!

De Woldstek is inmiddels een zeer gewilde plek, waar de klant koning is. Maar dat is niet zo gek, want als je vist bij de Woldstek krijg je een VIP-behandeling! Met de golfkar wordt eten en drinken bij je langs gebracht. Je hoeft je visplek in principe alleen nog te verlaten voor een sanitaire stop. Het aantal klanten per dag is in het hoofdseizoen opgelopen tot ± 250 vissers per dag.


Yep, beet op vijver 1. Opa helpt de kleinzoon met het binnenhalen van de forel

De Woldstek-klantenkaart

Persoonlijk contact met de klanten is erg belangrijk voor Margriet en André. Ze doen er dan ook alles aan om het de klanten naar hun zin te maken. Dat voel je ook meteen als je aankomt. Voor de klanten is er een digitale klantenkaart. Deze kaart kun je kopen voor een eenmalig bedrag van euro 10,-. Daarbij krijg je dan een pet en stickers van de Woldstek. Bij ieder bezoek aan een vijver verzamel je punten. Hiermee kun je dan uiteindelijk sparen voor gratis visbeurten of hengelsportartikelen. Iedere klantenkaartbezitter krijgt met zijn of haar verjaardag een kaart per post en/of mail en ook ontvangen ze een kerstkaart. Super leuk.
Voordeel van de digitale kaart is dat , mocht je de kaart verliezen, je niet meteen ook alle punten kwijt bent. Deze staan in het systeem en kunnen op de nieuwe kaart weer worden overgezet. Een nieuwe kaart kost dan wel eenmalig euro 5,-. Groepen ontvangen veel extra punten op de kaart van de organisator.


Jong geleerd is oud gedaan. Kijk die kleine eens kijken. Wat is dat???


Dat is een zalmforel, welke die middag werd gevangen op de Belevingsvijver, met maiskorrels!

Kamperen, Forelvissen en karperen in de natuur


Minicamping de Woldstek, gelegen naast de karpervijver

In 2007 is er bij de visvijvers, naast de karpervijver, een Minicamping aangelegd die ruimte biedt aan 20 kampeerplaatsen. De camping is voorzien van toilet- en sanitairgelegenheid, waarin u onder andere heerlijk warm kunt douchen (zonder muntgebruik). Bovendien kun je gebruik maken van gratis wifi.


Minicamping de Woldstek met voorzien van toilet- en sanitairgelegenheid en warme douche

Je kunt er met de caravan, tent of de kamper heerlijk een weekje of weekendje vertoeven in combinatie met vissen op forel of karper. Mochten de dames geen zin hebben om te vissen, dan kunnen ze bijvoorbeeld lekker gaan fietsen in de mooie omgeving. 1 maal per jaar in augustus wordt er voor de gasten van de camping een BBQ georganiseerd met karaoke. Volgens Cock en Ria, vaste gasten van de camping schijnt dit een super gezellige avond te zijn. Voor slechts euro 15,- per nacht per persoon kun je overnachten op de minicamping en dat is incl. Stroom, douche en gratis wifi.


Voor slechts euro 15,- per nacht per persoon, met gratis wifi

Visevenementen en wedstrijden voor de forelvisser

De Woldstek organiseert het gehele jaar door leuke visevenementen; zoals kliekjesdag, wedstrijden om de Woldstek-trofee, voorrondes voor het NK Forelvissen, koppelvissen, Paasvissen, Koningsdagvissen en meer. Toen wij die dag aanwezig waren, kwam de visleverancier net de oranjeforellen leveren, die voor de gelegenheid van Koningsdag op zaterdag en zondag werden uitgezet. Margriet had voor het Koningsdagvissen een speciale oranje prijs samengesteld voor de winnaar.


In de kantine hangen de NK-teams van de Woldstek trots aan de muur

Voor ons was er die middag ook een oranjeforel uitgezet. Die valt behoorlijk op in het water door z’n mooie felle oranje kleur. Wim, Cock, ik en nog een aantal vissers hebben geprobeerd de oranjeforel te vangen, maar hij vond onze aasjes maar niks. Helaas, maar gelukkig hadden wel flink wat mooie regenboogforellen gevangen.


Ook ik vang een mooie forel.

Viswedstrijden de karpervisser

Sinds de opening van de karpervijver vorig jaar, worden er ook wedstrijden gehouden voor de karpervisser. Op 6 april werd de eerste wedstrijd gehouden en deze was meteen een succes. Die dag werden er 53 karpers gevangen met een totaalgewicht van 87,82 kg door de 7 deelnemers.


De winnaar was Albert Meijer met een duidelijk verschil

Ook toegankelijk voor minder validen

De vijvers zijn heel mooi aangelegd, maar tevens ook gemakkelijk toegankelijk ook voor minder valide mensen en rolstoelgebruikers. De Woldstek ontvangt dan ook geregeld groepen gehandicapte mensen die komen vissen op forel. Als ze niets vangen mogen ze uit vijver 6 vissen, de opslagbak voor de forellen LOL. Uiteraard gaan ze iedere keer weer met een ruime hoeveelheid vis naar huis. Je moet die gezichtjes dan eens zien! Ze gaan ook vaker op visvakantie met de boot. Het probleem ontstond op een gegeven moment, dat ze veel te veel vis kregen en niet wisten wat ze ermee aan moesten. Daar had André meteen een oplossing voor. Hij leerde de leiding hoe ze de heerlijke forellen moesten fileren en frituren en er zo ‘een soort kibbeling’ van konden maken. Nou, dat lustten ze wel!
“Heerlijk, zo’n dag”, zegt Margriet, “Ze zijn altijd weer zo dankbaar!”

Leuke activiteit, ook voor gezinnen met kinderen

Forelvissen is een heel toegankelijke sport en super leuke beleving voor iedereen, jong en oud. Zeker ook ideaal voor gezinnen en kinderen. André staat altijd klaar met advies en uitleg over hoe je de forellen het beste kunt vangen. In het vangstverslag, dat nog volgt deze maand kun je zien hoe leuk dit kan zijn.


Mooie grote goudforellen, gevangen door Jeroen Looje uit Koekangen en de zoon

Bezienswaardigheden Ruinerwold

Fietsen in de omgeving is zeker ook een aanrader. Het mooie Drentse landschap rondom Ruinerwold kenmerkt zich door de pittoreske en vele monumentale boerderijen waarvan er twee als museumboerderij zijn ingericht: aan de Dokter Larijweg staat De Karstenhoeve uit de zeventiende eeuw en aan het Boerpad staat Van Bovendijk, een nog in gebruik zijnde klassieke boerderij.
Aan de weg Haakswold naar Meppel is begin 20e eeuw op nummer 8 een opzichtige chinoiserie aan een 19e-eeuwse boerderij vast gebouwd als ouderwoning. Dorpstimmerman Klaas Smilde bouwde dit in opdracht van de eigenaar van de boerderij die het originele bouwwerk had gezien op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs en een ansichtkaart daarvan had meegebracht. In april biedt de Dokter de Larijweg jaarlijks een bijzondere aanblik met ongeveer 1400 bloeiende perenbomen langs de oude boerderijen.
Bijzonder is verder Opoe’s Erfenis aan Dijkhuizen, een winkeltje annex museum met keukentextiel en oud-Hollands snoepgoed. Tussen de Dokter Larijweg en de Wolddijk bevindt zich de grootste grasdrogerij van Nederland. Een jaarlijks terugkomend evenement in Ruinerwold is de oldtimerdag. Ook het jaarlijkse dorpsfeest is één van de evenementen die in Ruinerwold worden georganiseerd.
Genoeg te beleven dus ook voor de cultuurliefhebber.

Reeën, Ooievaars, Visarenden, Ijsvogeltjes

Je komt het allemaal vast eens tegen in de omgeving van de Woldstek.
Heb je nog nooit een ooievaar in het echt gezien, dan zul je deze zeker kunnen spotten in de omgeving van Ruinerwold. “Het stikt ervan”, zegt André. Dat komt omdat in de buurt Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij ligt. Zij hebben ervoor gezorgd dat de ooievaar weer helemaal terug is in dit gebied. Zieke vogels worden geholpen en ze kunnen er broeden. Je kunt De Lokkerij tevens bezoeken.
Ook het ijsvogeltje is een graag geziene gast bij de Woldstek.
Opmerkelijk is dat de Visarend, een zeer zeldzame vogel in Nederland, is gespot bij de vijvers van de Woldstek. “Helaas had ik mijn camera niet bij me”, zegt André. Een geweldig gezicht was het, hoe de Visarend een grote zalm vanuit de vlucht uit het water plukte en ermee in een boom ging zitten naast de vijver. Toen ze een dag erna foto’s wilden maken, was hij er helaas niet meer. Ja, dat zul je dan net hebben …


Het stikt er van de ooievaars, vandaar ook dat er zoveel baby’s geboren worden, aldus Margriet. LOL

Gezellige kantine en beroemde ballen

Na een dag vol inspanning tijdens het vissen of vertoeven op de camping of in de omgeving, kan de innerlijke mens natuurlijk wel wat gebruiken. Je kunt kiezen uit de kleine kaart met diverse lekkere hapjes en drankjes. Voor groepen die een feest wille organiseren, kan er een bbq, warm buffet of koud buffet gereserveerd worden. Ideaal in combinatie met een middag vissen bijvoorbeeld.


Gezellig terras met een prachtig uitzicht over de vijvers

De kantine is voorzien van een mooie ruime sanitaire voorziening en gezellig terras met een prachtig uitzicht over de vijvers. Daar is het perfect toeven.
Wat je zeker niet mag missen is de beroemde gehaktbal van de Woldstek. Ik heb de bal met pinda ook geprobeerd en vond hem heerlijk!


Er is keuze uit een kleine kaart met diverse lekkere hapjes, drankjes en heerlijke gehaktballen

Hengelsportspullen te koop

Tot slot kun je diverse hengelsportartikelen en aassoorten kopen bij de Woldstek, voor zowel het vissen op forel en zalmforel als het karperen.

Ruime keuze uit hengelsportartikelen bij de Woldstek voor het vissen op forel en karper:

Margriet en André, bedankt voor de warme ontvangt, lekkere koffie, goede visvangsten en de heerlijke bal/pinda. Ik wens jullie verder heel veel succes met de visvijvers en de minicamping en blijf vooral gezond!

Heel veel visplezier,
Wim ter Wielen en Chantal Hermkens

P.s. Tijdens de dag heeft Wim ter Wielen Cock geïnterviewd voor “De Viskoffer van …”
Een hylarisch interview waar ik zelfs ook video-opnames van heb gemaakt.

Wil je weten wat slipjes en kunstgebitten met vissen op forel te maken hebben:

Lees hier het hele interview met Cock Grootveld (het serieuze deel!):
De Viskoffer van Cock Grootveld woonachtig in Rozenburg >>

Wat hebben sexy rode slipjes en kunstgebitten met een viskoffer te maken?:
Hilarisch; wat zat er nog meer in de Viskoffer van Cock Grootveld >>

Het vangstverslag van de dag:
Vangstverslag Forellenvijver De Woldstek Ruinerwold >>


De Viskoffer van Cock. Wat een Trukendoos!

Forellenvisvijvers & minicamping De Woldstek
Koekangerweg 9 A
7961 LZ Ruinerwold
Tel.: 0522452155
Internet: www.dewoldstek.nl
Email: info@dewoldstek.nl
Email: camping@dewoldstek.nl

© Tekst / Fotografie: Wim ter Wielen / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk sfeerverslag en ben je ook van plan om Forellenvisvijvers en Minicamping De Woldstek te gaan bezoeken?
Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder en laat een reactie achter in onderstaand reactieveld
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.