Forelkwekerij en visvijvers ’t Smallert; gewoon doen waar je goed in bent. 29 Augustus brachten Rudy van Duijhoven, Wim ter Wielen en ik een bezoek aan Forelkwekerij en Forellenvisvijvers ’t Smallert in Emst, de oudste visvijvers in Nederland die in 1972 is opgericht. Ik had vorig jaar al eens met de VIP-Vrienden deze visvijver bezocht en vond het tijd om dit prachtige complex tot vijver van de maand september/oktober te nomineren. De pioniers op het gebied van forel kweken en verkopen, met een bulk aan ervaring. Dat valt ook meteen op als je eigenaar Gerrit Hertgers zit. Een markante man met hoed en baard, die me veel kan vertellen over het ontstaan van het forelvissen. Naast de visvijvers en kwekerij heeft ’t Smallert ook een groot speelpark en kaarsenmakerij. Ik had er zin in!

Kwekerij en visvijvers ’t Smallert; gewoon doen waar je goed in bent

Aankomst in Emst

Ruim op tijd arriveerde ik in Emst en nam eerst een kop koffie om eerst even bij te babbelen met Rudy en Wim. Een half uur later namen we nog maar een kop koffie, want Gerrit was in nog geen velden of wegen te bekennen. Ik ging maar eens polshoogte nemen bij het personeel en daar vroegen ze zich al af wat we eigenlijk kwamen doen. Ik gaf aan dat we voor de vijver van de maand kwamen en een afspraak met Gerrit hadden. Toen bleek dat Gerrit even druk was met iets anders. Sander, de zoon van Gerrit, had namelijk net een zoon gekregen, genaamd Gijs en Gijs maakte het goed. Daar moest uiteraard eerst een bezoek gebracht worden. Vlak erna kwam Gerrit binnen en verontschuldigde zich dat hij wat laat was. Uiteraard hadden wij daar alle begrip voor en feliciteerde hem met de nieuwe aanwinst in de familie.

Ontstaan Forellenvisvijvers en Forelkwekerij ’t Smallert in Emst

Ontstaan Forellenvisvijvers en Forelkwekerij ’t Smallert in Emst

Uiteraard was ik zeer benieuwd naar het ontstaan van ’t Smallert en hoe de forelkwekerij en visvijvers zich ontwikkeld hadden in de ruim 40 jaar van het bestaan. Gerrit begon te vertellen. Het begon allemaal eind 1800 met de Nederlandse Heidemaatschappij, ook wel Heidemij genoemd. Deze vereniging hield zich o.a. bezig met de ontwikkeling en de verbetering van de zoetwatervisserij in Nederland om zo de visstand op pijl te houden door gekweekte karper en zeelt uit te zetten en zalm op de IJssel. Met de aanleg van de Afsluitdijk kon de zalm niet meer trekken en in de jaren 30 is Heidemij begonnen met de kweek en uitzet van forel.

Begin jaren ‘70 waren er 5 forelvijvers in Nederland die gepacht werden of onderdeel waren van Heidemij;

  • Gulpen ’72 hengelvijvers
  • Sonsbeek
  • Apeldoorn ’72 forelkwekerij
  • Forellenkwekerij ’t Hol, Vaassen
  • Gezinspark ’t Smallert, Emst ‘72/’73

Inmiddels zijn alleen nog de visvijvers in Emst en de forelkwekerij in Vaassen hiervan over gebleven. In 1975 is Gerrit begonnen bij forellenvisvijvers ’t Smallert. In 1980 werd Heidemij geprivatiseerd en kon Gerrit de visvijver in Emst kopen. In eerste instantie lagen er 2 visvijvers in Emst met een kleine speeltuin. Later zijn daar nog 2 visvijvers bij gekomen, waarvan vijver 4 in de zomer de kanovijver is en ’s winters als visvijver gebruikt wordt. In 2006 overleed de pachter van de forelkwekerij ’t Hol in Vaassen en kon Gerrit ook deze forelkwekerij kopen.

forellenvisvijvers in Emst en de forelkwekerij in Vaassen

Smallert overgedragen aan de kinderen

In 2009/2010 zijn de kinderen Sander en Karin bij ’t Smallert komen werken.

1 Januari 2017 zullen zij mede eigenaar van ’t Smallert worden. Gerrit blijft er echter 6 dagen in de week bij, want het is zijn passie en leven. Hij heeft veel plezier aan zijn werk en dat is belangrijk. Karin verzorgt de horeca en Sander woont op forelkwekerij ’t Hol waar hij de forellen en zalmforellen opkweekt. Op ’t Smallert doet hij vooral het buitengedeelte zoals het uitzetten van de forel. Ook geeft hij graag advies aan de vissers, zodat ze meer forel zullen vangen en zo uiteraard ook met een beter gevoel (goed gevulde koelbox) naar huis kunnen gaan. Hij geeft de vissers graag tips & trucs zodat ze meer forellen zullen vangen.

Smallert overgedragen aan de kinderen

Dag restaurant met terras

Karin verzorgt het dag restaurant met terras. Lekker eten en drinken mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een gezellig dagje uit. Het (dag)restaurant heeft een eigentijds interieur. Sfeervol en modern waar een ieder zich op zijn gemak zal voelen. Op de à la carte-menu vind je voor een ieder wat wils en ook voor elke portemonnaie.

Dag restaurant met terras bij 't Smallert in Emst

Broodjes, tosti’s, frietjes, snacks maar ook uitsmijters, een 12-uurtje en plate –service gerechten (bijvoorbeeld schnitzel of gebakken forel met frietjes en salade) zijn allemaal vertegenwoordigd op onze menukaart. Kom je met een grotere groep? Dan behoren de verschillende barbecues, buffetten en broodmaaltijden ook tot de mogelijkheden. Bestaat jouw gezelschap uit echte lekkerbekken? Misschien is het Smallert buffet dan iets voor jullie! Een zeer smaakvol buffet met uitsluitend vis uit eigen forelkwekerij.

3 Visvijvers voor vissen op forel en vliegvissen

Vissen kan het hele jaar door dagelijks van 08.00 tot 12.30 en van 12.30 tot 17.00 uur. Beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag gesloten. Visvijvers ’t Smallert heeft 3 visvijvers voor het vissen op forel en in de winter kan er ook op vijver 4 op de kanovijver gevist worden.

Forellenvisvijvers 't Smallert Emst

Op vijver 1 worden regenboogforellen uitgezet van 500 gram. Op vijver 2 worden regenboogforellen uitgezet van 250 gram. Mooie grote sterke vis. Op vijver 3 worden naast regenboogforellen ook zalmforellen uitgezet van 1 kg of meer. Vijver 3 is tevens geschikt voor het vliegvissen. Meer info over de uitzet vindt je op deze pagina: http://www.smallert.nl/vissers-kunnen-bij-ons-vissen-op-forel De uitzet kan nog al eens variëren al naar gelang de forel die voor handen is in de eigen kwekerij.

Een impressie van 3 Visvijvers voor vissen op forel en vliegvissen bij ’t Smallert:

Forelvissen en vliegvissen op vijver 3

forelvissen-en-vliegvissen-op-vijver-3

Wij hebben die middag op vijver 3 gevist. Rudy van Duijnhoven viste met de vliegenhengel en Wim en ik met de spinhengel. We hebben ondanks de moeilijke omstandigheden toch goed gevangen. Dat kun je allemaal lezen in het vangstverslag op deze pagina: http://deforelvisser.com/vangstverslag-t-smallert-forelvissen-vliegvissen/

Rudy van Duijnhoven maakte een mooie sfeerimpressie van de middag forelvissen bij ’t Smallert die je hier kunt bekijken:

Slachtplaats en hengelsportartikelen

Er is een slachtplaats aanwezig (geen messen) waar je de gevangen forel kunt schoon maken. Geen visspullen, geen nood! Visvijvers ‘t Smallert verkoopt diverse hengelsportartikelen en hengels. En ook voor het huren van materialen kun bij ‘t Smallert terecht. Hiervoor vragen ze een borg van € 10,00. Deze borg krijg je terug wanneer je je netjes aan de regels houdt en de gehuurde materialen in goede staat weer inlevert.

Slachtplaats voor forel

Je moet doen waar je goed in bent

Gerrit’s ruime ervaring is tevens het succes van Gezinspark en visvijvers ’t Smallert. “Je moet doen waar je goed in bent”, aldus Gerrit, “en dat is voor mij het kweken, verhandelen en verwerken van forel. Gerrit kiest er bewust voor om geen karper, steur of andere vissoorten te kweken, maar heeft zich daarom in de loop der jaren geheel gespecialiseerd in het kweken, verhandelen en verwerken van forel. Dat is vrij uniek in Nederland, want alleen de Tipbosch in Hellendoorn heeft naast visvijvers ook een eigen forelkwekerij.

Smallert kweekt 150.000 vissen per jaar

Forelkwekerij; Kweken van eigen forel heeft veel voordelen

Het kweken van eigen forel in de forelkwekerij heeft veel voordelen. Je kunt namelijk je eigen maat vis bepalen die je uitzet. Je hebt minder transport, dus ook minder stress voor de forel, wat de kwaliteit van de forel zeer ten goede komt. Tevens ook veel minder uitval van vis.

forelkwekerij ’t Hol

De forel die we bij de forelkwekerij in Vaassen kweken is langzaam gegroeid, heeft weinig vet en is daardoor een hele sterke vis die flink strijd geeft als je hem aan de haak hebt geslagen.

Ik ging samen met Rudy van Duijnhoven en Wim ter Wielen ’s morgens een kijkje nemen en we kregen een rondleiding langs de opslag voor de forellen:

Duurzaam gekweekte forel zonder antibiotica – Erkend Veluws Streekproduct

Duurzaam gekweekte forel zonder antibiotica - Erkend Veluws StreekproductDat de forel bij forelkwekerij ’t Hol van uitstekende kwaliteit is, blijkt wel uit het feit dat de forelkwekerij ook levert aan sterren restaurants en Hanos. De forel wordt zowel vers, gefileerd als gerookt geleverd. Zo’n 10 jaar geleden is Gerrit begonnen met het duurzaam kweken van de forel. Dit duurzame traject hield in dat er in de eerste plaats geen antibiotica meer werd toegediend. Tevens kreeg de forel meer ruimte en tijd om op te groeien. De forel groeit in een jaar tot 300 gram. Gerrit verdiepte zich in de ingrediënten van het voer voor de forel en vond een fabrikant in België die voor hem het ideale voer op maat kon produceren en leveren. Door de verandering van voer van plantaardige vetten naar dierlijke vetten, vismeel en visolie, nam het vetpercentage van de forel af van 25 à 30% naar 13%. Daardoor verandert de smaak van de forel aanzienlijk. Niet voor niets dat de zelfgekweekte vis bij ‘t Smallert is bekroond met het keurmerk “Erkend Veluws Streekproduct”.

erkend-veluws-streekproduct

Levering aan sterren restaurants door uitstekende kwaliteit forel

Aangezien tijd geld kost was dit een investering die uiteindelijk zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. In eerste instantie leverde hij zo’n 20% in, maar de uit de naad gegroeide forel die geen structuur meer had zette hem aan het denken. Door kwalitatief veel betere en vooral ook duurzaam gekweekte forel te leveren, kreeg hij meer afzetmarkt en dus meer omzet. Gevolg was dan ook dat de forelkwekerij nu kon leveren aan de sterren restaurants en Hanos.

Levering aan sterren restaurants door uitstekende kwaliteit forel

Forelkwekerij en verwerking voldoet aan nieuwste eisen

4 Jaar geleden heeft Gerrit flink verbouwd om aan de nieuwste eisen te voldoen. Hij houdt altijd scherp controle opdat alle regels worden nageleefd. Tijdens de laatste controle was de inspectie dan ook zeer tevreden. Bij het Smallert wordt de eigen gekweekte forel namelijk ook verwerkt, om zo geleverd te kunnen worden als verse, gefileerde of gerookte forel aan de restaurants. Tevens voor de verkoop in het eigen restaurant en winkel. Hierbij is de hygiëne zeer belangrijk en daar houdt Gerrit altijd zeer scherp toezicht op.

Vele visevenementen bij ’t Smallert in Emst

Bij het Smallert in Emst worden er het gehele jaar allerlei activiteiten georganiseerd voor de forelvisser, vliegvisser, forelroker en zowel voor jong als voor oud. Zo is er bijvoorbeeld prijsvissen, Vliegprijsvissen, Koningsdagactie, Berkley-Smallertdag, Vakantievissen, Teamvissen, The Big 5, Kanjerdagen, Dauwvissen, Midzomernachtvissen, Zalmforellendag en nog veel meer. Kijk in deze agenda voor de meest recente visevenementen bij ’t Smallert: http://www.smallert.nl/agenda. Of kijk in de visevenementen kalender op deforelvisser.com; http://deforelvisser.com/visevenementen/

visevenementen bij ’t Smallert in EmstFoto gemaakt tijdens het Prijzenfestijn bij ’t Smallert

Rookcursussen met eigen rook ton

Het roken van forel is een van de grote hobbies en het vakmanschap van Gerrit. Hij rookt op verschillende markten, waar ter plekke op ambachtelijke wijze de eigen gekweekte forellen en zalmforellen worden gerookt in hout gestookte rooktonnen. Daar kun je de heerlijk gerookte forel meteen kopen. De zelfgekweekte vis is bekroond met het keurmerk “Erkend Veluws Streekproduct”.

Rookcursussen met eigen rook ton

Graag wil Gerrit zijn kennis op het gebied van het roken van forel doorgeven aan anderen. Daarom organiseert hij ook rookcursussen met een eigen rook ton. Je rookt die cursus 4 forellen in je eigen rook ton, want iedere rook ton is weer anders. Je leert de kneepjes van het vak van een ervaren roker, om thuis zelf aan de slag te gaan en zo zelf ook de lekkerste eigen gevangen forellen te kunnen roken.

Roken van forel bij 't Smallert

Kindervissen in voor- en naseizoen

Gezinspark ’t Smallert besteed tevens veel aandacht aan de jeugd, want de jeugd heeft de toekomst. Zo worden er tijdens het voor- en naseizoen kindervisdagen georganiseerd en kinderfeestjes voor 10 à 11 jaar. Dit is een arrangement met begeleiding. De kinderen die kome vissen krijgen uitleg en worden geholpen bij het vissen. Dit is zeer in trek bij de jeugd uit de omgeving en deze kindervis-middagen worden dan ook altijd zeer druk bezocht.

Kindervissen in voor- en naseizoen

Speelpark ’t Smallert

Meteen bij aankomst zie je de prachtige speelpark liggen. Een waar buiten speelparadijs voor kinderen, waar ze heerlijk kunnen ravotten en de ouders op het terras of bankje kunnen toekijken. Er zijn Speeltoestellen voor groot en klein in een mooie, groene omgeving! Lekker klimmen, klauteren, schommelen, glijden en varen in ons uitgebreide speelpark. Er zijn een aantal wateractiviteiten zoals de indianenkano’s, pontjes, stapstenen en een grote waterglijbaan. Maar ook trampolines, klimtoestellen, een kabelbaan en spectaculaire glijbanen ontbreken natuurlijk ook niet in ons park. Ook kan er lekker worden gedanst onder onze Yalp Sona, een boog met spelletjes op muziek. Ook is er een Pannakooi waar kinderen de vaders af kunnen troeven met hun voetbalkunsten.

gezinspark-t-smallert-emst

Nieuwe speeltoestellen op Speelpark ’t Smallert

Dit voorjaar zijn een aantal nieuwe speeltoestellen toegevoegd aan ons speelpark. Vorig jaar werd er al een nieuw water-en-zandtoestel geplaatst en dit voorjaar werd er een familieschommel “nieuwe stijl” en een vogelnestschommel geplaatst. Zo proberen we regelmatig weer iets leuks aan ons park toe te voegen om het uitdagend en van deze tijd te houden. Vanaf ons terras heb je een goed overzicht over het speelparadijs. Zo kunnen ouders, grootouders en begeleiders met een gerust hart de kroost hun gang laten gaan en zelf even bijkomen met een lekker hapje en drankje.

Nieuwe speeltoestellen op Speelpark ’t Smallert

Bekijk hier een impressie van het prachtige speelpart ’t Smallert in Emst:

Ambachtelijke kaarsenmakerij en workshop kaarsen maken

In de ambachtelijke kaarsenmakerij kun je volgens de eeuwenoude methode je eigen kaarsen dompelen. Nadat ze van een mooi kleurtje zijn voorzien, mogen ze mee naar huis genomen worden. Je kunt kiezen uit verschillende workshops: dompelkaarsen, een vlechtkaars of een fakkel maken. Tijdens het kaarsen maken wordt er een film vertoond waarin ‘t Smallert uitlegt hoe ze hun eigen kaarsencollectie vervaardigen. Een leuke activiteit voor familie-uitjes, verenigingen, schoolreisjes en kinderfeestjes!

Ambachtelijke kaarsenmakerij en workshop kaarsen maken

Gezellig kaarsenwinkeltje met sierkaarsen en gelegenheidskaarsen

Niet alleen de workshops zijn de moeite waard om te bezoeken; het gezellige kaarsenwinkeltje mag er ook zijn. Een groot deel van de collectie komt uit hun eigen atelier waar ze hun creativiteit los laten op het mooie, herbruikbare product dat paraffine heet (oftewel kaarsvet). De ambachtelijke manier van werken maakt dat er aan elke kaars de nodige aandacht is besteed. Het assortiment is uniek, je zult versteld staan van de mogelijkheden! Niet alleen sierkaarsen maar ook gelegenheidskaarsen voor bijvoorbeeld een geboorte, verjaardag, huwelijk of begrafenis vind je in hun collectie. Veel van deze kaarsen kunnen gepersonaliseerd worden met een naam, datum of foto. Vraag ‘t Smallert naar de mogelijkheden!

Gezellig kaarsenwinkeltje met sierkaarsen en gelegenheidskaarsen

Workshop kaarsen maken

Die morgen ging ik zelf ook even een kijkje nemen in de kaarsenmakerij. Allereerst heb ik de zeer leerzame video bekeken over het kweken van de forel. Daarna heb ik het kaarsenwinkeltje bekeken. Net op dat zelfde moment was er een bus gearriveerd met senioren die ook de kaarsenmakerij kwamen bekijken en zelf kaarsen gingen maken. Een prachtige collectie kaarsen die zeker de moeite waard is om te gaan bekijken. Zelf had ik geen tijd om kaarsen te maken, maar heb wel wat foto’s gemaakt van de prachtige creaties. Voor mij was het hoog tijd om te gaan vissen. Lees hier het vangstverslag van Rudy van Duijnhoven van onze geslaagde vismiddag: http://deforelvisser.com/vangstverslag-t-smallert-forelvissen-vliegvissen/

Impressie van de Ambachtelijke kaarsenmakerij en workshop kaarsen maken en het gezellig kaarsenwinkeltje met sierkaarsen en gelegenheidskaarsen:

Kortom; ‘t Smallert is zeer de moeite waard en neem gerust je hele gezin mee!

Bij Gezinspark ‘t Smallert is er echt voor ieder wat wils; voor jong en oud, voor de forelvisser en de vliegvisser en voor het gehele gezin. Wil je forelvissen, vliegvissen, een dagje uit met de kinderen, lekker eten en vertoeven op het terras, forel roken of kaarsen maken? Dan zit je bij ‘t Smallert in Emst. Een vriendelijke onthaal door Gerrit, Sander, Karin en het overige personeel, mooie restaurant met winkel en terras en ruime visvijvers. Ik heb genoten en kan het iedereen aanraden om ook eens een bezoek te brengen. Voor de vissers worden er mooie sterke duurzaam gekweekte vissen uit eigen forelkwekerij uitgezet met het keurmerk “Erkend Veluws Streekproduct”. Voor de kinderen is er een speelpark waar je niet snel in uitgekeken en uitgespeeld bent. Zeer de moeite waard om te bezoeken en neem gerust je hele gezin mee!

Smallert: Leuk dat je er was!

Tekst: Chantal Hermkens

Fotografie: Rudy van Duynhoven en Chantal Hermkens

Hopelijk tot ziens bij:

Gezinspark ‘t Smallert
Meer info over Gezinspark ‘t Smallert >>

Smallertsweg 8
8166 KD Emst
Tel.: 0578-661621
Internet: www.smallert.nl
Email: info@smallert.nl