Forelderij in Usselo, Enschede is vijver van de maand juni. Op 24 mei brachten Rudy van Duijnhoven, Wim ter Wielen en ondergetekende een bezoek aan de Forelderij. Hier het uitgebreide verslag met foto’s en video.De Forelderij in Usselo Enschede

Reis naar Usselo

Vanuit Limburg vertrek ik via de A2 naar Eindhoven, de A50 naar Zwolle, de A1 en A35 naar Hengelo / Enschede en vervolgens N18 naar Usselo. Enschede laat ik volledig links liggen en heb ook geen pondje gezien dit keer J. Deze locatie is dan ook zeer eenvoudig te vinden.

Forelderij aankomst parkeerplaats

Via het prachtige Twentse landschap rij ik naar de Forelderij. Eenmaal aangekomen ben ik aangenaam verrast. Ik heb me uiteraard voorbereid en ken de Forelderij van foto’s maar in het echt ziet het er toch allemaal heel anders uit, en dat in de positieve zin.

Ondanks dat het weer niet geweldig was, gaf me het complex een warm en welkom gevoel. 3 Kleine pittoreske gebouwtjes, mooi aangelegde perkjes met kleurrijke bloemen en planten. Aan de linkerzijde van het terrein zie ik grote moestuinen en aan de rechterzijde de visvijvers. Daar spot ik Wim ter Wielen en Rudy van Duijnhoven, al speurend naar forellen. Ze kunnen niet wachten om te gaan vissen.

Ik neem even een kijkje op het terrein – Video:

Bron YouTube: https://youtu.be/TSPq56O3980

Medewerker Forelderij; Johan Hemme

Forelderij Enschede horeca paviljoen

Ik maak eerst kennis met Johan Hemme, een van de medewerkers van de Forelderij en wordt hartelijk ontvangen met een bakje koffie. Ondertussen zijn Wim en Rudy ook aangeschoven aan tafel in het gezellige horeca-paviljoen en wordt ons meteen een eigen gebakken appeltaart aangeboden. Daar zeggen we uiteraard geen nee tegen! Al genietend van het gebak begint Johan enthousiast te vertellen over de Forelderij.

Forelderij-Johan-hemme-vertelt

9 Jaar geleden begon Johan Hemme aan dit avontuur bij De Forelderij. Hij woont op slechts 4 minuten afstand fietsen van de forellenvijver, maar wist niet van het bestaan af. Tot die tijd was hij 18 jaar manager geweest van Unilever, werkzaam geweest in de distributie van enkele kledingzaken en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij hielp eerst links en rechts wat mee bij diverse werkzaamheden, was verplicht om te solliciteren en werd toen gevraagd om het team van de Forelderij te versterken Johan hoefde niet lang na te denken en greep de kans met beide handen aan. “Ik doe het niet voor het geld”, aldus Johan. Het is de passie die hem gedreven heeft dit te gaan doen en dat voel je aan alles wat hij zegt en doet. Vol overgave en zeer sociaal begaan.

Forelderij Johan hemme rudy van duijnhoven

Stichting Surplus

Stichting Surplus dagbestedingsprojecten

Die dag waren enkele deelnemers de oevers met bosmaaiers aan het maaien, werd er gesnoeid, gewerkt in de moestuinen en werden de bloembakken voorzien van allerlei nieuwe zomerbloeiers. Ik maakte even een praatje met een van de deelnemers die me vriendelijk te woord stond en vroeg of ik een foto mocht maken. Daar had zij geen problemen mee.

Stichting Surplus dagbestedingsprojecten

Streekwinkel “Los Hoes”

Forelderij-los-hoes

Als je het terrein op loopt valt meteen een klein gebouw met grappig schuin dak op. Dit is het “Los Hoes”. Het Los Hoes is een karakteristieke winkel waar je streekproducten kan kopen. Bijvoorbeeld de onbespoten groenten, vers van eigen land, gezond en niet duur. Daarnaast zijn er heerlijk taarten te koop, waarvan ik de verrukkelijke appeltaart heb geprobeerd. Een aanrader! Tevens rijke jammen, lekkere stropen en tal van kruiden en oliën die bereid zijn met de ingrediënten van eigen land. Daar proef je zeker het verschil.

De forelderij pittoreske winkel streekproducten

We hebben ook even een kijkje mogen nemen in de koelcel. Alles wordt zelf gemaakt bij de Forelderij en hier bewaard. Die dag was Johan gehaktballen aan het bereiden, die gesealed klaar lagen voor de klant. De geur van gerookte forellen kwam me gelijk tegemoet. Ook die worden door Johan en andere deelnemers zelf gerookt in de rookoven die onder het afdak geplaatst is. Het dak van het Los Hoes is speciaal aangepast om de forellen, met enig comfort en zonder nat te worden, te kunnen roken.

De Forelderij gerookte forel eigen rookoven

Een impressie van De Forelderij Streekwinkel “Los Hoes”:

Boomgaarden en onbespoten groenten

Boomgaarden en wijnranken voor eigen gemaakte jammen

De jammen en stropen worden samengesteld van het fruit van de boomgaard die helemaal links achteraan het terrein ligt. Er staat een grote variatie aan fruitbomen zoals appels, peren, pruimen. Tevens bessenstruiken en zelfs een wijngaard. Alles wordt mooi onderhouden door de deelnemers.

Deforelderij-eigengemaakte-jam

Pluktuin in Usselo

De Forelderij heeft ook een pluktuin. Deze ligt meteen links vooraan op het terrein. Hier kun je zelf de bloemen plukken en in de boomgaard het fruit plukken. Pluk maar een mooi mandje of boeket bij elkaar!

Forelderij pluktuin

3 Forellenvijvers bij De Forelderij

3 Forellenvijvers bij De Forelderij

De Forelderij in Usselo, nabij Enschede, heeft 3 forellenvijvers die 3,5 à 4 meter diep zijn. Het valt meteen op dat het water kraakhelder is. Dat komt omdat vijvers van water voorzien worden door water wellen of bronnen. Vandaar ook dat het waterpeil in de droge zomermaanden wel een halve meter lager staat dan in het najaar. Tevens wordt er door middel van een 80 meter diepe grondpomp met ingenieus onthardings-systeem en ontijzeringsinstallatie van marmerkorrels en, koud grondwater rond gepompt door alle 3 de visvijvers. Dit moet in de warme zomerdagen verkoeling geven aan de vijvers. Aan iedere vijver zie je kleine hokjes staan die leuk beschilderd zijn en waarmee het water kan worden aangesloten of afgesloten. Aan alles is gedacht.

Forellenvijvers kraakhelder waterForelderij visopslag

Onderhoud forellenvijvers

Op het moment dat we aan het vissen waren hadden we nog wel eens last van waterplanten. Johan gaf dat al aan. Ze zijn echter met man en macht aan het werk om dit probleem op te lossen. Een probleem dat zich snel voordoet bij kraakhelder water. In maart van dit jaar zijn de vijvers volledig leeg gehaald en zijn alle waterplanten eruit gehaald. Dat was een behoorlijke klus. D.m.v. een buis met gaas wordt er ook nu nog geregeld door de vijvers gesleept om het groen te verwijderen.

Er zijn vele graskarpers uit gezet, maar helaas worden deze ook vaak gevangen en mee genomen. Tijdens het leeghalen van de vijvers werden er nog maar 2 graskarpers terug gevonden van de 25 die er uitgezet werden enkele jaren geleden. Dit jaar zijn er weer nieuwe graskarpers uitgezet. Het is niet toegestaan om deze mee te nemen. De graskarpers dienen na de vangst weer terug gezet te worden. Helaas geeft niet iedereen daar gehoor aan. Daar kom nog bij dat deze karper in sommige landen een delicatesse is en bijvoorbeeld op het hoofdmenu staat met kerstmis …

Graskarpers verplicht terugzettenForellenvijvers schuilhuisjesDe forellenvijvers bij de Forelderij zijn voorzien van handige schuilhuisjes waar je spullen droog kunt neerleggen en zelf lekker kunt genieten

Forelderij voor forelvissen en vliegvissen

Rudy van Duijnhoven vangt een forelEen mooie vangst van Rudy van Duijnhoven

Bij De Foreldrij zijn er 3 forellenvijvers, waar je kunt vissen op forel of vliegvissen. Op vijver 1 en 3 worden alleen regenboogforellen uitgezet. Vijver 2 is een mixvijver waar zowel regenboogforellen als zalmforellen worden uitgezet. De vangst mag je mee nemen naar huis. Of je kunt de forellen inleveren. 2 Forellen tegen 1 gerookte forel. De forellen dienen dan wel goed bewaart te worden in een koelbox voorzien van ijs om ze te kunnen inruilen.

Forellenvijver 3 met regenboogforellen

Een impressie van de forellenvijvers bij De Forelderij in Usselo:

Visbenodigdheden te huur

Mocht je geen hengelmateriaal hebben, dan kun je dit allemaal huren ter plaatse. Alle benodigdheden voor het vissen zijn te koop of te huur. Er kan een koelbox met koelelementen en plastic zak worden gehuurd/gekocht voor € 2,-. Tevens is er de mogelijkheid om een vijver te huren. Leuk om met vrienden of familie een keer te kome vissen. Wil je meer weten? Neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Slachtplaats voor forellen schoon te makenTevens is er de mogelijkheid om de forellen schoon te maken

Horeca-paviljoen en terras De Forelderij

Hoera paviljoen Forelderij

Het horeca-paviljoen De Forelderij ligt aan de vijvers en heeft een schitterend terras rondom, met uitzicht over de visvijvers. Voorheen was het een circustent, maar binnen 4 jaar heeft de Forelderij de tent kunnen omtoveren tot een prachtig paviljoen. Het interieur is heel speciaal, met allemaal door de deelnemers gemaakte meubels en kasten en aangekleed in een gezellige sfeer. Helaas waren er die dag geen mensen op het terras, aangezien het weer ons in de steek liet.

CircustentHoreca-paviljoen De ForelderijForelderij en de schitterende terrassen

Tussen de middag aten wij er een heerlijke uitsmijter, gemaakt door Johan Hemme.

Johan Hemme maakt uitsmijterHeerlijke uitsmijter bij de Forelderij

Een impressie van het Horeca-paviljoen De Forelderij en de schitterende terrassen:

De Forelderij arrangementen en feestjes voor groepen

De Forelderij arrangementen en feestjes voor groepen

In horeca-paviljoen De Forelderij kun je terecht voor allerlei arrangementen. Je kunt hierbij denken aan;

  • Arrangementen – De Forelderij biedt je diverse arrangementen, als je wat te vieren hebt bijvoorbeeld met familie of vrienden eens wilt verrassen met iets bijzonders.
  • Barbecue-arrangementen – Er is een barbecue waar je gezellig met z’n allen omheen staat op een fraaie locatie met terras aan het water. Met tal van soorten vlees en salades. Reserveren kan al vanaf 10 personen.
  • High tea – Een heerlijke manier om met vrienden te genieten van bijzondere thee en lekkere hapjes, die stuk voor stuk op traditionele Engelse wijze zijn bereid. Reserveren kan vanaf 10 personen.
  • lunch – De lunch is compleet met belegde broodjes, eigengemaakte soep, melk en sinaasappelsap. Dit kun je nuttigen in het horeca-paviljoen of lekker buiten op het terras. Reserveren kan vanaf 10 personen.
  • Kinderfeestjes – Op het terrein is een fraai aangelegde speeltuin waar kinderen kunnen spelen, rondrennen en ravotten. De Forelderij is dus ook de ideale plek voor kinderen; van speurtochten tot verschillende buitenactiviteiten. Uiteraard kunnen ze ook gaan vissen op forel. Een speciaal kindermenu, verkrijgbaar in het paviljoen, maakt het kinderfeest compleet!
  • Speciale wensen? Vraag het gewoon even na bij Johan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hij staat je graag te woord en geeft je met veel plezier advies. Tel.: 053-428 24 39

Forelderij kindervissen en kinderfeestjes

Fraai aangelegde speeltuin en Kinderfeestjes

Een impressie van de speeltuin waar kinderen kunnen spelen, rondrennen en ravotten:

Bijzondere medewerkers

Op de Forelderij in Usselo worden recreatie en toerisme gecombineerd met de inzet om zeer gemotiveerde mensen uit een bijzondere doelgroep, die met professionele begeleiding aan regelmaat wennen en werkervaring opdoen.

Gemotiveerde medewerkers bij de Forelderij in Enschede

Vissen op forel bij De Forelderij in Usselo

Forellenvijvers-bij-De-Forelderij16

Uiteindelijk kwamen Wim, Rudy en ik uiteraard ook om te vissen. Wim en ik met de werphengel en Rudy met zijn geliefde vliegenhengel. En of we wat gevangen hebben? Dat lees je in deze verslagen:

Vangstverslag Forelderij, Rudy van Duijnhoven gaat Vliegvissen in Enschede >>
• Vangstverslag forelvissen de Forelderij Enschede >>

Rudy van Duijnhoven heeft beet bij de Forelderij in Enschede

Tot slot

Ondanks de wat bewolkte dag, met miezerregen, was voor mij de dag geslaagd. Het is inderdaad heerlijk toeven op De Forelderij, of je nu komt om te vissen, te genieten van het terras of komt voor de eigengemaakte streekproducten. De dag is er altijd geslaagd. Ik sluit dan ook graag af met het motto waarmee ik dit artikel begon: “Kom bij ons forel vissen, onbespoten groenten kopen, kruiden of bloemen plukken, genieten van high tea, ’n pilsje of barbecue, of genieten van de landelijke rust!”

De Forelderij is dagelijks het hele jaar geopend van 08:30 tot 18:00 uur.

Forelderij-bedankt-en-tot-ziens

Hopelijk tot snel in Usselo!

Fotografie: Rudy van Duijnhoven, Wim ter Wielen

Tekst / fotografie: Chantal Hermkens

 

De Forelderij

Usselerrietweg 50
7546 PE Enschede
Tel.: 0534282439
Internet: www.forelderij.nl
Email: forelderij@st-surplus.nl