Hoe bereid je Forel op de barbecue of grill? Deze vraag kreeg ik gisteren van Erik binnen via email. Beste Chantal, Ik heb je ebook goed ontvangen en zeker iets aan gehad. Gisteren ben ik met mijn neefje bij De Forel in Bergharen voor het eerst wezen vissen op forel en ik moet toegeven dat we het beide voor herhaling vatbaar vonden. We zijn daar ontzettend goed ontvangen en alles is ons goed uitgelegd. Het belangrijkste is natuurlijk dat we samen ook nog met 10 forellen naar  huis zijn gegaan, voor de eerste keer dus een hele leuke dag. Nu moeten ze alleen nog op de barbecue. Misschien heb je nog een lekkere tip om de forel op barbecue klaar te maken en hoelang ze er ongeveer op moeten. Ik hoor graag je reactie. Groet Erik 

In dit artikel kun je lezen hoe je forel op de barbecue of grill kunt bereiden; de voorbereiding van het schoonmaken van forel, een eenvoudig recept van forel op de barbecue, een iets uitgebreider recept met soepgroenten, nog een extra tip voor forel in witte wijn, hoe je het recept kunt serveren met extra bijlagen en een tip voor een handige barbecue voor onderweg of op reis.

Forel op barbecue is super lekker en gezond!Heerlijk! Forel op de barbecue Deluxe met soepgroenten en eventueel witte wijn

De voorbereiding

Allereerst is het leuk om te horen dat de eerste vissessie op forel zo goed is bevallen voor Erik en zijn neefjes. Hieraan kun je zien dat het vissen op forel zeer toegankelijk is voor iedereen. Het is snel te leren en de vijver-eigenaren of medewerkers zijn altijd bereid om je een handje te helpen. Het is voor hun belangrijk dat je eerste ervaring met het vissen op forel goed bevalt, want anders zou je zeker nooit meer terug komen.

Even te verduidelijking: Het e-book, waar Erik het over heeft is “Passie voor Forelvissen” en ontvang je gratis als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief. Wil je ook het Gratis 43 pagina’s tellende e-book “Passie voor Forelvissen” krijgen en meteen super vistips & trucs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in via deze pagina.

Na een goede vangst is het uiteraard handig om te weten hoe je de gevangen forellen kunt bereiden. Iedereen weet dat het eten van vis erg gezond is. Dat geldt ook voor het eten van forel. Nu in de zomer is forel op de barbecue erg populair. Ook forel op de barbecue is super lekker en gezond! Voor de bereiding op de barbecue moet de forel eerst goed schoongemaakt worden. Dit is nog belangrijker dan de bereiding, want een slecht schoongemaakte forel zal niet goed smaken.

Schoonmaken van forel

Waar je eerst op moet letten is dat de forel goed schoon gemaakt is. Zorg ervoor dat al het bloed en slijm in de forel goed verwijdert is. Spoel daarom voor het bereiden de forel nog eens extra af en controleer op eventuele bloed- en slijmresten. Laat altijd de kop aan de forel zitten, maar verwijder de kieuwen. In de kop zit namelijk de meeste smaak en dit trek tijdens het garen in de forel. Deze kop hoef je uiteraard niet op te eten, maar is alleen voor de smaak en presentatie op het bord. Aan een vis zonder kop kun je moeilijk zien welke vis het is. En het oog wil ook wat! Bekijk een video hoe je in 30 seconden een forel kunt schoonmaken (engels).

Forel schoonmakenWil je forel op de barbecue bereiden, dan moet je deze eerst heel goed schoonmaken.

Recept forel op de barbecue

Een heel eenvoudig doch lekker recept voor forel op de barbecue:
Wrijf de forel in met peper en zout en laat het enige tijd (half uurtje) intrekken.
De forel kan dan in een speciaal hiervoor bestemde vishouder of visklem geroosterd worden, of, wat nog beter is, in aluminiumfolie gewikkeld worden en gaar gemaakt worden op de barbecue. Een visklem is beter aangezien je anders het risico loopt dat de forel uit elkaar valt tijdens het om draaien. Je kunt er eventueel ook enkele schijfjes citroen bij leggen. Draai de forel na 5 minuten om. Controleer na ± 15 minuten of de forel al gaar is. Zo niet, dan leg hem nog enkele minuten terug op de barbecue.

Aangezien dit recept weinig toevoegingen heeft, komt de smaak van de forel volledig tot uiting en is dit recept ideaal voor mensen die niet van aparte smaken houden.

Recept forel op barbecueEenvoudig doch lekker recept van Forel op de barbecue in aluminiumfolie met peper en zout

Recept forel op de barbecue met soepgroenten

Wil je iets extra’s aan de breiding van forel op de barbecue toevoegen dan zou je dit recept eens kunnen proberen: Forel op de barbecue met soepgroenten!
Wat je extra zou kunnen doen is de buik van de forel vullen met soepgroenten, bijvoorbeeld; prei, wortel, selderij en peterselie. Was de wortel en prei en snij dit in stukken en ringen. Leg de forel op aluminiumfolie en vul deze van binnen en buiten met deze groenten. Je kunt eventueel ook een klein klontje boter toevoegen. Maak dit gerecht af met peper en zout. Sluit de folie goed af zodat de forel helemaal ingepakt is en leg hem vervolgens op de barbecue om te garen. Forel op de barbecue met soepgroenten geeft de forel een bijzonder lekkere smaak.

Maak de forel niet te gaar. Ik denk dat met 10 à 15 minuten, afhankelijk van de grote, de forel gaar is. Dit voor forellen met een gewicht van 300 à 400 gram. Een zalmforel, die normaal 1 à 2 kilo is, zal iets langer de tijd nodig hebben om gaar te worden. Controleer daarom tussentijds of de forel gaar is. Is hij nog niet gaar, sluit dan de folie weer goed af en leg hem nog even terug op de barbecue.

Recept forel op de barbecue in witte wijn

EXTRA TIP voor bereiding van forel op de barbecue in witte wijn: Bereid de forel zoals bovenstaand recept: Forel op de barbecue met soepgroenten. Voeg alleen extra een scheutje droge witte wijn toe. Hierdoor krijgt de forel een heel eigen smaak die een beetje te vergelijken is met de smaak van mosselen in witte wijn. Heb je veel forellen gevangen, dan zou je dit eens kunnen proberen met 1 forel. Bevalt het goed, dan kun je uiteraard al je forellen zo bereiden op de barbecue. De rest van de wijn die overblijft kun je lekker opdrinken en past dan ook perfect bij dit recept.

Recept forel op barbecue in witte wijnHeerlijk recept forel op de barbecue in witte wijn met soepgroenten

Bijlagen bij Forel op de barbecue

Als bijlage bij dit recept kun je van alles serveren bijvoorbeeld; broodjes, koude schotel, gebakken aardappelen en groenten of salades. Persoonlijk eet ik er graag (zeker in de zomer) een frisse salade bij bijvoorbeeld een koude witlof-salade met mandarijntjes of koude appelsalade. Witlof en Appel combineren, door de zachte smaak, erg goed en smaken lekker bij forel. Uiteraard kun je er ook warme groenten bij serveren zoals; bonen, broccoli, spinazie of erwten. Ik neem dan graag groene groenten omdat ze gezond zijn en kwa kleur mooi combineren met de forel. TIP voor het voorjaar; Probeer ook eens asperges te serveren bij de forel. Dat is echt verrukkelijk!

Smakelijk eten. Ik hoor graag of het een geslaagde barbecue is geworden Erik!

Travelgrill – Inklapbare lichtgewicht barbecue in RVS

Zoek je nog een kleine compacte lichtgewicht inklapbare barbecue?
Die je overal kan gebruiken en ook handig is om mee te nemen onderweg, op de camping en op reis? Dan kan ik je deze travelgrill aanbevelen.

Travelgrill - Inklapbare lichtgewicht barbecue in RVS

Deze Travelgrill / Inklapbare lichtgewicht barbecue in RVS is volledig gemaakt van roestvrij staal en daardoor heel eenvoudig schoon te maken. Uiteraard kun je op deze travelgrill naast vis ook vlees en andere dingen grillen zoals spareribs, spek worsten, aardappelen en noem maar op. Wat jij lekker vindt. Het water loopt me al in de mond tijdens het schrijven van dit artikel. Dat wordt zeker barbecuen vanavond 🙂 !

Bekijk hier mee info over deze Inklapbare lichtgewicht barbecue / Travelgrill in RVS.

Veel plezier met het barbecuen en grillen!

Chantal Hermkens; forelvis-expert!

groetjes, Chantal Hermkens
Deforelvisser.com

Smaken verschillen en het is maar net wat jij lekker vindt. Heb jij leuke tips voor het bereiden van forel op de barbecue, dan hoor ik het graag. Laat het me weten via onderstaand reactieveld.