Voor mij is het niet de eerste keer dat ik naar De Forel ga in Bergharen. Het is en blijft genieten om naar deze forelvijver te gaan omdat hij midden in de dorpskern ligt. Compleet onder de rook van de kerk ligt daar een fraai en compleet vijvercomplex. De nieuwe eigenaar is Mark Dereij. Van origine een Maastrichtenaar. Dertig jaar was hij manager van zwembaden. Van zwembadwater maakte hij de overstap naar forelwater.

DeForel_MarkDereij_1

Waarom ben je begonnen met een forelvijver?
Mark: “Toen deze vijver failliet ging kon ik van de curator de inboedel kopen. Nu bestier ik De Forel. Ik heb eerder een forelvijver geëxploiteerd. In feite maak ik van mijn hobby mijn beroep. Zelf ben ik ook een fervent forelvisser.”

DeForel_MarkDereij_2

Wat is de kracht van deze vijver?
Mark: “De ligging is super. Dat zie je omdat hij midden in de dorpskern ligt. Deze vijver heeft alles. Een speelterreintje voor de kinderen, restaurant, opslagplaats voor forellen, slachtplaats en mooie forelvijvers. Deze zijn ook nog diep. Het voordeel van onze vijvers is een constante watertemperatuur.”

DeForel_MarkDereij_3

Komen hier veel vaste klanten?
Mark: “Hier komen een groot aantal vast klanten, maar ook vissers uit heel Nederland. Ik werk nu weer hard aan een goede naam voor De Forel. Forel die hier gevangen en geslacht wordt moet zo’n 350 gram wegen. Dan heb je een mooie forel. De zalmforellen die ik nu uitzet wegen rond de één tot 2,5 kilo, ik zet zoveel mogelijk vis uit zonder kuit. Straks zet ik ook weer kanjers en beekridders uit. Dit zorgt altijd voor klandizie. Ik vind het belangrijk dat forelvissers hier vissen op sterke sportvis. Het vangen van een forel moet een belevenis worden.”

DeForel_MarkDereij_4

Waar komen jouw forellen vandaan?
Mark: “Deze koop ik bij een Nederlandse kweker. Deze koopt de forel in en kweekt ze op. Hij levert echt uitstekende vis. Een sterke forel herken je aan zijn langwerpige vorm. Dat zijn de forellen waar wij sport aan beleven. “

DeForel_MarkDereij_5

Wat ga jij bij De Forel veranderen?
Mark: “De tarieven om te vissen worden lager. Bovendien ga ik er met mijn personeel voor zorgen dat dit een zeer klantvriendelijke forelvijver wordt. De forelvisser moet hier het idee hebben dat hij zich thuis voelt. Ik ga er ook nog meer aan doen dat de vijver nog netter gaat worden. Ook wil ik de zalmvijver verplaatsen naar vijver 1 en 2. Dan kunnen de mensen vanaf het terras mooie sport zien als kanjers gedrild worden. Ook ga ik nog meer evenementen organiseren.”

DeForel_MarkDereij_6

Zijn er genoeg forelvijvers in Nederland?
Mark: “Naar mijn bescheiden mening zijn er meer dan genoeg forelvijvers in Nederland. Er staan er nog een paar te koop. Mooie vijvers trouwens. Ik zie de andere forelvijvers als collega’s. Ik wil me wel van hen onderscheiden en dat doe ik door mijn forel die ik uitzet. Maar ook door het mede organiseren van De Wintercompetitie, acties voor de jeugd en kanjervissen. Ik heb nog een paar leuke acties in petto.”

Ga jij ook over op een Catch and Releasevijver?
Mark: “Dat zeker niet. Dit blijft een klassieke forelvijver. Ik ben zelf een tegenstander van catch and release in niet natuurlijk water. De vissen die gehaakt worden ervaren toch een pijnprikkel. Hierna worden ze weer teruggezet en later weer gevangen. Dat vind ik geen sport. Onze vis wordt gekweekt voor consumptie, de forelvijver dankt zijn bestaansrecht hieraan. Ik ben geen voorstander van steuren sleuren. Ik vind dat je een gevangen vis weidelijk moet doden, en met respect moet behandelen, vandaar dat leefnetten bij De Forel niet toegestaan zijn.”

DeForel_MarkDereij_7

De toekomst van de forelvisserij in Nederland?
Mark: “De toekomst van de forelvisserij in Nederland ziet er goed uit. Veel mensen hebben het druk en dan is vissen op forel een leuke hobby. Aan de waterkant kom je tot rust en je vangt ook nog een lekkere vis. Bovendien is het vissen op forel een actieve manier van vissen. Dat geldt voor mensen met een werphengel tot en met vliegvissers die ook meer en meer hun weg naar de forelvijvers weten te vinden. Het is dan ook niet voor niks dat forelvijvers cursussen vliegvissen geven. Vliegvissen was vroeger voor de rijken en nu gelukkig voor iedereen.”

Heb je van jouw hobby je werk gemaakt?
Mark: “Hier komt echt alles voor mij samen. Vroeger was ik manager van zwembaden. Later handelde ik in het beste levend aas voor de forelvisser. Ik ben nog altijd van mening dat levend aas nog altijd beter vangt. Vervolgens was ik importeur van Ignesti en nu is dit mijn domein. Ik vind het heerlijk om te doen. Zelf vis ik ook graag. Ik doe mee aan NK’s en met ons team zijn we ooit bij ’t Mun Nederlands kampioen geworden. Deze forelvijver is voor mij een droom die werkelijkheid is geworden.”

Lees hier het artikel: Mooie zalmforellen gevangen op Valentijnsdag bij De Forel in Bergharen >>

_Frans_vd_Broek2

Frans van den Broek

Meer info over Forellenvisvijvers Speeltuin “De Forel” >>