Tijdens het Paasvissen bij Forellenvisvijvers de Kamphoeve in Ommeren op 19 april jongstleden kwam ik Dirk-Jan den Hartog uit Asperen tegen, en ik vroeg hem of ik een kijkje in zijn viskoffer mocht nemen, en daarover een artikel te schrijven voor Deforelvisser.nl. maar natuurlijk antwoorde hij mij.
Dirk-Jan vist al ca. 25 jaar waarvan de laatste 3 jaren ook aan wedstrijden deelneemt.

Wat is het belangrijkste en mag zeker niet ontbreken?
Er zijn veel dingen belangrijk in je viskoffer zoals dobbers, onderlijnen, glas lood, wartels, powerbait, maar het allerbelangrijkste vind ik mijn hakensteker. Tot voor 3 jaar geleden onthaakte ik de vis met een tangetje. Dit koste veel tijd en beschadigde je onderlijn met lijnbreuk als gevolg. Door het wedstrijd vissen kwam ik in contact met ervaren wedstrijdvissers. Deze leerde mij te onthaken met de hakensteker. Dit gaat veel sneller en geen beschadigde onderlijnen meer wat voor wedstrijd vissen erg belangrijk is.

Wat is het duurste artikel wat je in je koffer hebt?
Het duurste artikel wat ik in mijn koffer heb is mijn polaroid zonnebril. Deze mag in geen enkele viskoffer ontbreken vind ik ,want je ziet vissen die je zonder bril niet ziet. Dit levert veel meer vis op omdat je veel beter gericht op de vis kunt vissen. Vissen die je niet ziet kun je ook niet vangen.

Heb je artikelen in je viskoffer, die je zelf gemaakt hebt?
Ik heb eigenlijk geen artikelen in mijn viskoffer die ik zelf gemaakt heb. Het enigste wat ik aanpas dat zijn mijn onderlijnen. Deze zijn standaard 1.00m lang, deze kort ik in tot 0.60m. Door boven en onder mijn glaslood een stoppertje te plaatsen kan ik de lengte van mijn onderlijn variabel (langer) maken. Door het gewicht van de wartel komt mijn powerbait op de gewenste diepte.

Wat is nu op en ga je nu kopen?
Meestal zorg ik ervoor dat als iets bijna op is, er alweer nieuw in mijn viskoffer zit. Dus ik heb eigenlijk nooit geen artikelen die op zijn.

Welke artikelen heb je altijd in je koffer, maar gebruik je eigenlijk nooit?
Zonnebrandcrème, deze gebruik ik zelf nooit maar ik heb hem bij me voor mijn zoon, hij verbrand erg snel.

Heb je ook een geluksbrenger/mascotte in je koffer?
Ja dat is toch wel mijn 2.00 grams tubertini dobber. Hij is zwaar gehavend en diverse keren opgelapt maar ik kan er geen afscheid van nemen. Met deze dobber durf ik niet bij benadering te zeggen hoeveel forel ik daarmee gevangen heb de laatste 3 jaar. Ik heb wel een andere in de viskoffer maar vis deze dobber helemaal op totdat het niet meer gaat of ik hem verspeel.

Welk artikel voor in je voor in je viskoffer staat nog op je verlanglijstje?
Het enigste wat nog op mijn verlanglijstje stond was een hengelrek , maar deze heb ik onlangs gekocht dus heb ik eigenlijk niks op mijn verlanglijstje staan. Of toch wel een andere koelbox wellicht, degene die ik nu heb begint toch wel een beetje aftands te worden.

Hoe oud is je koffer ongeveer (heb je hem kado gekregen of gekocht)?
Mijn koffer is 3 jaar oud deze heb ik toen gekocht omdat ik met wedstrijd vissen begon. Voorheen had ik een onhandige vistas zonder overzicht en zonder schouderriem. Deze tas heeft dat allemaal wel.

Wat vind je handig aan je koffer en wat vooral niet.
Wat ik vooral handig vind is de overzichtelijke vak indeling, alles is goed bereikbaar. De schouderriem vind ik ook belangrijk voor transport naar de vis plek. Het enigste nadeel is dat de koffer niet waterdicht is.

Dirk-Jan, wilde jij verder nog iets kwijt?
Mijn advies is als je beter wil leren forelvissen, ga wedstrijd vissen. De laatste 3 jaar heb ik meer geleerd dan in de 22 jaar daarvoor door te leren van andere wedstrijdvissers. Wees niet bang om iets te vragen aan andere vissers, deze zijn over het algemeen best bereid om iemand te helpen met tips e.d. En last but not least wil ik jullie complimenteren met deze geweldige site voor ons forelvissers!

Wim ter Wielen.

Bekijk hier nog enkele leuke foto’s van de zonnige dag bij de Kamphoeve in Ommeren:

Lees hier een uitgebreid sfeerverslag van de Vijver van de maand Februari:
Forelvijver De Kamphoeve Ommeren vijver van de maand februari >>

© Tekst / Fotografie: Wim ter Wielen / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je ‘de viskoffer van …’ een leuke rubriek? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.