Frans van den Broek is erg actief voor www.deforelvisser.nl Velen kennen hem dan ook. Hij is vaak te vinden bij tal van forelputten en is een vaste blogger. Als hij gaat vissen valt niet meteen zijn viskoffer op, maar zijn AH-tas. Daar zit dan ook alles in. Wij namen een kijkje.

Wat zit er in jouw AH-tas?
“Echt alles. Een schepnet, twee hengels, (vaste en spinhengel), oude doek, doosje met wasmotten en meelwormen, priest, zonnebril en fotocamera. Ik neem ook altijd een ijzer mee waar ik een hengel in kan laten rusten. In feite ben ik een Malle Pietje die naar de waterkant gaat. In de AH-tas zit ook nog een plastic zakje met tal van powerbait-aas en het belangrijkst mijn Trout Tec Medium. Deze is rijkelijk gevuld met dobbers, glaslood, onderlijnen en tal van toebehoren.”

Wat is het belangrijkste en mag zeker niet ontbreken?
“Iedereen heeft standaard alles bij zich. Het belangrijkste vind ik de priest. Als de forel gevangen is moet hij meteen weidelijk gedood worden. De priest die ik nu gebruik heb ik gevonden in Oostenrijk bij een forelvijver. Aan alles kun je zien dat hij met liefde gemaakt is en erg effectief is. Een andere priest heb ik ooit van een vismaat gekregen. Ik heb er altijd twee bij me.”

Heb je in je viskoffer iets dat jezelf gemaakt hebt?
“Dat niet. Ik heb er wel twee priesten in die door anderen gemaakt zijn. Ik ben wel de trotse bezitter van een eigen dobberlijn die Karel Klaver voor mij gemaakt heeft. Daar staan alle namen van ons gezin op. Daar ben ik erg trots op. Ik vis er regelmatig mee en met succes.”

Heb je vaker iets gekregen?
“Toen ik erg actief op forel ging vissen ging ik ook vissen met Armand Roijen uit Maastricht. Hij had een geweldig Sprohengeltje. Superlicht. Ik mocht daar toen mee vissen. Een geweldige ervaring. Later kreeg ik zo’n hengel van hem. Voor mij was dat ontroerend. Ik gebruik de hengel nog regelmatig en koester dan de vriendschap met Armand en het speciale van deze gift. Van mijn maat Louis van Dalen kreeg ik een vaste stok van vier meter. Met succes ving ik daar forellen mee. Nu vis ik vaker met de vaste stok.”

Welke artikelen heb je altijd in je viskoffer en gebruik je eigenlijk nooit?
“Nu is dat lood. Tot voor kort viste ik nog met lood. Ik kreeg het advies om over te schakelen op glaslood en dat vind ik prettiger vissen. Sindsdien ligt het gewone lood in mijn viskoffer, maar gebruik ik het nooit meer.”

Heb je ook een geluksbrenger/mascotte in je koffer?
“Sinds kort heb ik die. Mijn dochtertje Puck is helemaal in de ban van Loom. Voor mij maakte ze een armbandje en dat zit nu in mijn koffer. De vangsten zijn aanzienlijk beter geworden.”

Welk artikel voor in je viskoffer staat nog op jouw verlanglijst?
“Steeds als ik ga shoppen zie ik nieuwe dingen. Steeds krijg ik ook advies van vrienden. Mijn Trout Tec Medium is nu al te klein. Glaslood in alle soorten en maten staat hoog op mijn verlanglijst. Ik vind het nog duur en daarom koop ik alleen het noodzakelijke. Ik wil wel graag meer.”

Hou oud is je viskoffer ongeveer en heb je deze gekocht en/of gekregen?
“Op advies van ervaren forelvissers heb ik die ruim twee jaar geleden gekocht. Ik heb er heel veel plezier van, maar nu is hij te klein. Ik overweeg nu om een mooie viskoffer te gaan kopen die ook geschikt is voor het vissen op forel.”

Wat zijn handige spullen en welke niet?
“Ik koop altijd mijn onderlijnen en ik ben blij dat daar een groot assortiment van is. Onhandig vind ik die kleine loodjes. Altijd een gepriegel om ze aan de lijn te krijgen. Ik heb namelijk last van trillende handen. Ik zou het ook toejuichen als er een apparaatje kwam om levend aas aan de haak te bevestigen….”

Wil je verder nog iets kwijt?
“Ik ben nu op zoek naar de ideale viskoffer waar ik echt alles in kwijt kan. Zijn die er? Het is een vraag die ik stel. Verder blijf ik nog lang op forel vissen en juich ik alle innovatieve ontwikkelingen toe. Kost wat om bij te blijven qua producten, maar ja een hobby is een hobby en dat mag wat kosten.”

Frans van den Broek

Enkele van de vele mooie vangsten van Frans, met de werphengel en de vaste stok:

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je ‘de viskoffer van …’ een leuke rubriek? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.