Vijver van de maand juni is Forellenvijvers De Schutskooi in Oijen.

Forelvissen in een rustige en landelijke omgeving.

Aan de rand van het dorpje Oijen, onder de rook van Oss, ligt aan de Grotestraat 8 Café Zaal “De Schutskooi”. Achter dit complex is een mooie forellenvijver gesitueerd. Chantal, Frans en ondergetekende worden deze vrijdagmorgen op de bekende gastvrije Brabantse wijze ontvangen. Onder het genot van een lekkere bak koffie vertelt Koos Brands hoe een en ander is ontstaan.Van Café/Zaal tot forellenvijvers.

Al vele jaren runnen Koos en zijn vrouw Wilma op deze locatie het café en de zaal. Daar hun zoon Wilbert nu ook actief is in het gebeuren, is er naar een extra bron van inkomsten gezocht. Deze is gevonden in het inrichten van twee forellenvijvers. In het najaar van 2008, nu zo’n 6 jaar geleden zijn deze operationeel geworden. Het zijn twee, relatief kleine vijvers die op een natuurlijke wijze zijn aangelegd. De kleinste vijver (2) heeft een diepte van 0.50 tot 2.00 meter. De grotere vijver (1) van 0.50 tot 3.00 meter. Rondom de vijvers is alles netjes verhard en prima bereikbaar. Het gehele complex ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. Er is veel ruimte om te vissen en te werpen. Daardoor kunnen ook vliegvissers uitstekend uit de voeten. Ook zijn er diverse schuilhokjes zodat je lekker uit de wind of regen kunt staan. Het terrein is verder helemaal geschikt gemaakt voor minder validen. Een prettige bijkomstigheid is het grote, verharde parkeerterrein vlak bij de vijvers. Je hoeft hier nooit ver te sjouwen met je visspullen.
De vijvers.

In de kleinste vijver worden alleen regenboogforellen uitgezet. In de grotere vijver worden regen- en zalmforellen uitgezet. Dit gebeurt om en om. s’-Maandags regenboogforel, dinsdags zalmforel en zo de hele week verder. De vis is van prima kwaliteit en wordt aangeleverd door Forellenkwekerij Keijzersberg uit Blitterswijck.


De vijvers kunnen ook worden afgehuurd. Zo ook hengels, schepnet, leefnet en zelfs koelboxen. Levend aas en Power bait zijn voorhanden en te koop in de kantine. Wil je bij de Schutskooi vissen, dan gelden er verschillende vistijden. Momenteel zijn de vijvers te bevissen in twee blokken van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 12.30 uur tot 16.30 uur. In juli en augustus kun je van maandag tot en met vrijdag ook van 17.00 uur tot 21.00 uur terecht. Voor verder tijden verwijs ik naar www.forelenvijversdeschutskooi.nl. De vis wordt vanuit de bewaarbakken via een speciale kruiwagen in de vijvers gebracht. Naar gelang de prijs en de soort, zoveel stuks per persoon.
Vele mogelijkheden en activiteiten.

De manier van vissen op deze vijvers is vrij en alle aassoorten zijn toegestaan met uitzondering van dreg, blinker, twister en rode made. Er is een prima schoonmaakplaats met stomend water waar men de vis zelf kan slachten. Vis omruilen is niet mogelijk, wel kan men de gevangen regenboogforel en zalmforel tegen een vergoeding laten roken en vacuüm verpakken. Ook is er de mogelijkheid om gerookte forel en zalm te kopen.


Kantine met gezellige Brabantse sfeer.
Op het terrein is een kantine met toilet. Tevens is aan de vijvers een terras van 80 m2 aangelegd zodat u daar heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl u naar het forellenvissen kijkt. Hier wordt erg veel gebruik van gemaakt ook door niet-vissers. Het geeft een gezellig sfeer aan het geheel.Al 86 jaar oud en komt met de fiets vissen. Respect!

Diverse activiteiten
Er worden verschillende activiteiten ondernomen zoals het nachtvissen, het bezemstokvissen, voorrondes voor het NK forelvissen en de kanjerdagen. Vooral deze laatste zijn erg in trek en worden druk bezocht. Tijdens deze dagen gaan er ieder uur extra kanjers van vijf kilo of meer in de vijvers. Wil men iets speciaals dan zijn er arrangementen te boeken. In overleg kan alles worden geregeld. Voor meer informatie verwijs ik naar www.forellenvijversdeschutskooi.nl. Voor de vaste klanten is er een leuk spaarsysteem. Bij ieder betaalt bezoek krijgt men een stempel. Zodra de kaart vol is, kan men een keer gratis regenboogforellenvissen.De jeugd.

Hier bij de Schutskooi doet men er alles aan om het de jeugd naar de zin te maken. Ze hebben de slogan: “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst” hoog in het vaandel staan. Veel ouders, opa’s en oma’s komen regelmatig met hun kroost naar de vijvers. Met name vijver 2 is erg in trek en wordt vaak afgehuurd voor kinderfeestjes. Deze vijver is niet zo groot en iedereen vangt er wel een forelletje. s’-Woensdags zijn er speciale vismiddagen voor de jeugd met aangepaste prijzen. Jeugdvissen; Een echte aanrader.

De toekomst.

Forellenvijvers De Schutskooi heeft in de afgelopen jaren zijn bestaansrecht meer dan bewezen. Voor de forelvissers in de regio is het een ideale uitvalsbasis. Vooral voor de recreanten, de beginnende visser en met name de jeugd is dit een mooie, kleinschalige forellenvijver. Iedereen gaat wel met een paar forellen huiswaarts. Voor de toekomst ligt een grotere vijver (2000 m2) in het verschiet. De mogelijkheden zijn er maar het is moeilijk om alle vergunningen rond te krijgen. Koos denkt dat dit najaar de spade in de grond gaat. De meer gevorderde forellenvisser kan dan ook goed uit de voeten. Het complex zal dan worden uitgebreid met een nieuwe kantine. Als dit alles is gerealiseerd, kan iedereen hier aan zijn trekken komen. Al met al een mooie vislocatie in een rustige, landelijke omgeving.Nol van Zoest

Lees hier ook de leuke vangstverslagen van de Schutskooi:
Forellenvijver de Schutskooi is aangenaam vertoeven >>
Duo-forel of was het zijn tweelingbroer? >>
Forelvissen bij de Schutskooi uitermate geschikt voor de jeugd: Kom ook jeugdvissen >>


Augustus 2013 ging ik voor de Best Trout Bait Competition naar de Schutskooi en maakte de volgende video-impressies van diverse deelnemers en van de Schutskooi met Wilbert, de zoon van Koos Brands:
De Schutskooi in het Brabantse land heeft nieuwe uitbreidingsplannen >>
Forelvissen met pieren kan ook, volgens Jeffrey. Net vuurwerk!>>
Lambertus van der Maazen †; Van oprichter Hema/V&D tot forelvisser: groen asymmetrisch lepeltje van powerbait >>
Vissenprofessor Sahin vist met zwarte beetpower en probeert van alles een beetje >>
Tiny vist ‘gewoon’ met een oranje blinkend lepeltje! Kan nie vissen! >>
Wim vist met een heel klein wokkeltje van witte powerbait en meteen beet! >>

Tot ziens bij:

Forellenvijvers de Schutskooi
Grotestraat 8
5394 LG Oijen kaart >>
Tel.: 0412492463
Internet: www.forellenvijversdeschutskooi.nl
Email: info@cafezaaldeschutskooi.nl

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk sfeerverslag en ben je ook van plan om Forellenvijvers de Schutskooi te gaan bezoeken?
Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder en laat een reactie achter in onderstaand reactieveld
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.