De Forel in Bergharen vijver van de maand november; Met passie voor het forelvissen voor jong & oud!

_Vijver_van_de_maand_11

Op 28 oktober trok ik naar het noorden om Forellenvisvijvers en Speeltuin De Forel te bezoeken in Bergharen. Bergharen, gemeente Wijchen, ligt op een steenworp van Nijmegen en Arnhem. Dit in het kader van de vijver van de maand november. Nol van Zoest en Wim ter Wielen waren al gearriveerd en zaten te babbelen met Mark Dereij, eigenaar van De Forel.

IMG_5853IMG_5696

Gelegen in een landelijke omgeving

De Forel is aan de ene kant gelegen in de kern van Bergharen aan de kerk. Aan de andere kant ligt het midden in een landbouwgebied, wat een zeer rustiek plaatje oplevert van vissers in een decor van koeien. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als er een stier langs de vijver rent, die is uitgebroken uit de wei achter de vijvers. Dit gebeurde die middag ook weer, maar Mark had de stier, samen met zijn trouwe hond snel weer terug in de wei.

IMG_5638

Het begin van de De Forel in Bergharen

Voor Mark begon het allemaal al meer dan 30 jaar geleden. Zijn hele leven staat in het teken van water; van zweminstructies bij zwembaden tot waterpolo, duiken en waterbeheersing. Na een kort avontuur als beheerder bij de Boshoek, startte hij in december 2014 bij De Forel. De reden? Om gaan met mensen en met name kinderen, dat is zijn drijfveer. De vissers gek maken voor het forelvissen en ze met een tevreden gevoel naar huis laten gaan, dat is heel belangrijk voor Mark. Je vindt Mark dan ook bijna altijd langs de vijvers bij de vissers. “De techniek maakt niet uit”, vertelt Mark, “als ze maar vangen.” Ik geef altijd instructies. “Door mijn jaren lange ervaring als visser kan ik de vissers helpen en ervoor zorgen dat ze een leuke visdag beleven en daar gaat het toch om.”

Mark_kinderen

Mark Dereij, eigenaar van De Forel in Bergharen

Nu zijn we bijna een jaar verder en Mark is zeer positief. De zaken gaan goed en de klanten zijn tevreden. “Ik heb zelfs van diverse klanten cadeautjes gekregen”, zegt Mark. Dat is toch een blijk van waardering. “En hoe zit het met de concurrentie in de buurt?” vroeg ik Mark. Er liggen rondom De Forel namelijk diverse forellenvisvijvers op korte afstand. Daar is Mark heel duidelijk in; “Ik heb het liefst dat alle vijvers goed draaien”, zegt Mark.

Hij vertelt dat hij er niets aan heeft als andere vijvers het niet goed doen. Als vissers op een andere vijver een slechte ervaring hebben gehad, zullen ze niet zo snel weer terug komen of nog eens gaan forelvissen, ook niet bij mij. Vandaar dat het belangrijk is dat de vissers overal een positieve ervaring hebben om zo veel meer mensen aan het forelvissen te krijgen. “Er valt nog genoeg te winnen”, zegt Mark. Met name vanuit de andere visdisciplines zoals karpervissen, zeevissen, roofvissen en witvissen bijvoorbeeld. Het forelvissen is slechts een klein aandeel in de vismarkt en daar valt nog heel veel te halen. “Zo kunnen we groeien”, zegt Mark. Hij ziet de toekomst dan ook rooskleurig tegemoet.

IMG_6110

Hartelijke ontvangst bij Forellenvisvijvers Speeltuin “De Forel”:

De forelvisvijvers van “De Forel”

Bij De Forel zijn er 5 visvijvers. Vijver 1, 2 en 5 zijn 3,5 meter diep, vijver 4 is 3 meter diep en vijver 3 is 2,5 meter diep. Er worden naast forellen ook zalmforellen uitgezet. In de warme zomermaanden worden er ook Afrikaanse meervallen uitgezet. De forellen die uitgezet worden zijn normaal 3 op een kilo, maar kunnen soms ook 400 tot 500 gram zijn. Op vijver 4 worden naast forellen ook zalmforellen uitzet. In de zomermaanden worden ze uitgezet tussen de 1,2 en 1,5 kilo. ’s Winters zijn ze iets zwaarder, gemiddeld 1,8 kg.

Andre_vd_Kuip_zalm  Wim_met_forelIMG_5646

Een impressie van de forelvisvijvers en de vangsten bij de Forel:

Hengelhuur en verkoop van hengelsportartikelen

Bij Forellenvisvijvers De Forel kun je al je hengelsportartikelen huren en visbenodigdheden als aas kopen. Je hoeft dus helemaal niets mee te nemen als je voor de eerste keer gaat forelvisssen. Mark zal je helpen bij het vissen en uitleg geven, zodat je eerste visdag een leuke en vangstrijke dag zal gaan worden.

IMG_5716

Je kunt er tevens diverse hengelsportartikelen van bekende merken zoals Ingnesti en Colmic en D.A.M. zelfs complete sets kopen voor hele scherpe prijzen. Complete sets met hengel, molen, schepnet etc. Vraag Mark gerust om advies.

IMG_5712

Hengelsportspullen te koop en te huur:

Visleverancier van De Forel

De vissen die worden uitgezet komen van Viskwekerij Timmerman in Doornspijk. Mark is erg tevreden over de vis. “De vis is niet goedkoop, maar de kwaliteit is erg goed”, zegt Mark. Ik heb er hele goede ervaringen mee. In de wintermaanden november tot en met februari heeft de zalmforel de kuitperiode. Als de zalmforellen vol kuit zitten, bijten ze slecht, hebben minder energie en zitten vaak vol plekken. Als je ze schoon wil maken en ze open snijdt, lopen ze helemaal leeg en blijft er ‘alleen een velletje over’. Deze zalmforel hongert zich namelijk uit in deze periode. Dat is uiteraard niet fijn voor de visser. Je vangt een grote zalmforel en houdt uiteindelijk nog maar de helft over. Daar hebben ze bij De Forel gelukkig geen last van. De zalmforel die wordt uitgezet zijn zogenaamde hybrides. 98% van deze zalmforel is onvruchtbaar en heeft dus niet bovengenoemde nadelen.

IMG_6114

Waterkwaliteit Bergharen

De waterkwaliteit is zeer belangrijk voor Mark. Zoals al eerder aangegeven, staat het leven van Mark helemaal in het teken van water en ligt zijn passie dan ook in de waterkwaliteit in topconditie te houden. Hij investeert hier veel tijd en energie in, wat resulteert in forellen die elke periode van het jaar goed bijten. Ook in de zomermaanden bijten de vissen goed bij De Forel. Dat komt omdat Mark al in april begint om de waterkwaliteit te optimaliseren en koud water te pompen, zodat hij de warme zomerperiode voor is. Dan mogen de hete dagen komen en is hij goed voorbereid.

PA285082

Koelbox verplicht

Bij De Forel is een koelbox verplicht en is het dus niet toegestaan om een leefnet te gebruiken. Dit om bestemmingsgevaar besmettingsgevaar tegen te gaan. Tevens moet je de forel meteen doden alvorens deze te onthaken. De koelboxen zijn gratis te lenen en als je erom vraagt krijg je er ook nog gratis ijs bij.

PA285097

Tevens is er de mogelijkheid om je forellen schoon te maken.

PA285096

Evenementen bij De Forel

Voorrondes NK Forelvissen en NK Vliegvissen op Forel

Bij De Forel wordt er voor elk wat wils georganiseerd, van serieuze wedstrijden en voorrondes voor het NK Forelvissen en NK Vliegvissen op Forel tot gezellige activiteiten met feestavonden en bbq. Op 17 oktober werd er De finale van het NK Vliegvissen gehouden. Het was een mooie en spannende dag die perfect georganiseerd was. Lees hier het verslag en bekijk de foto’s: http://deforelvisser.com/foto-impressie-nk-vliegvissen-op-forel-2015/

_NK_Vliegvissen_2015_titel

Forel Cup & Wedstrijden

Naast de voorrondes is er de Forel Cup. 8 Wedstrijden waar je aan deel kunt nemen, ook individueel aan 1 wedstrijd bijvoorbeeld. Na afloop van de Cup is er een feestavond met een barbecue of geroosterd speenvarken. Er zijn diverse leuke prijzen te winnen.

IMG_5856IMG_0725 IMG_0727

Diverse visevenementen bij “De Forel”

Er zijn nog veel meer visactiviteiten bij De Forel zoals; oranjevissen, kanjerdagen, wintercompetitie forelvissen, Open NK Duo, Open NK Team, dubbele uitzet voor de normale prijs en snertvissen.

DeForel_jeugd

Visevenementen voor de jeugd

Mark is ook erg begaan met de jeugd en probeert hiervoor van alles te organiseren. Zo kunnen kinderen in de maand februari gratis vissen. Dit om de jeugd te stimuleren om ook te gaan forelvissen. Begin dit jaar was het al een groot succes en hebben er 90 kinderen gebruik van gemaakt. De kinderen vissen dan onder begeleiding van een betalende volwassenen.

IMG_5658DeForel_kinderen

De jeugd van dik vertegenwoordigd die middag:

Speeltuin De Forel in Bergharen

Naast de forellenvisvijvers is er ook een speeltuin voor de kinderen. De ligging is midden in het dorp en er wordt dan ook gebruik van gemaakt door passanten. Kinderen hebben meestal geen geduld om hele vissessie uit te vissen en hebben dan een leuk alternatief in de speeltuin. Tevens maakt de plaatselijke crèche gebruik van de speeltuin.

PA285049

Impressie van Speeltuin De Forel:

Horeca

Bij de visvijvers is er een gezellig paviljoen dat plaats biedt aan zo’n 100 mensen. Het eerste dat Mark gedaan heeft toen hij De Forel overnam was de prijzen te verlagen van de drank en het eten en de kwaliteit omhoog gebracht. Zo heb je al een bekertje koffie voor euro 1,-. Een flesje bier kost euro 2,-

Mark_Dereij

Het is ook mogelijk voor groepen om naast het vissen een leuke feestavond te organiseren. Je kunt dan gebruik maken van de barbecue of samengestelde buffetten. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Mark via het mobiele nummer: 06-83 40 05 75. Hij kan je alles vertellen over de mogelijkheden.

IMG_5644

Impressie van de horeca bij De Forel:

Vliegbinden leren

Op iedere vrijdagavond van de even weken wordt er een vliegbindavond georganiseerd, aanvang 19.00 uur. Je leert vliegen binden onder begeleiding van André van der Kuip. Hele leerzame avonden die iedere keer in het teken staan van een bepaalde themavlieg. Deze avonden zijn voor iedereen toegankelijk en de benodigde vliegbind-materialen zijn aanwezig.. Via de nieuwsbrief wordt je op de hoogte gehouden van wanneer deze avonden zijn en wordt je tevens van alle andere activiteiten op de hoogte gehouden.

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: http://www.deforel.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

DeForel_Vliegvissen

Forelvissen voor consumptie

Mark geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat het forelvissen alleen voor consumptie uitgeoefend wordt. Er worden wedstrijden georganiseerd waar 100 vissen per persoon worden uitgezet, waarbij de consumptie wordt losgelaten. Dat vindt hij geen goede ontwikkeling en zeer slecht voor de branche. Hij pleit er dan ook voor om gemiddeld niet meer dan 20 vissen per persoon uit te zetten tijdens een wedstrijd. 15 Vissen is ook al meer dan genoeg. Zo houden we onze branche puur en waar het voor bedoelt is.

PA285068DeForel_zamlforel

Tot slot

Wim, Nol en ik hebben weer genoten. De vijvers, het café en de speeltuin liggen er mooi en verzorgd bij en we hebben goed gevangen die middag. De ligging, midden in het centrum en tussen de weilanden is erg gunstig. Ben je er nog nooit geweest? Dan is het zeker de moeite waard om Forellenvisvijvers en Speeltuin De Forel een te bezoeken.

Wim_chantal_vissen

Conclusie; Zeer begaan met het vissen op forel

Ik vind het mooi om te zien en te horen hoe begaan Mark is met het vissen op forel en Forellenvisvijvers en Speeltuin De Forel. Ik voel dat het altijd al zijn passie is geweest en zie hoe hij glundert als hij verteld over de vijver en de toekomst. Hij staat de vissers met raad en daad te woord en wil iedereen, zowel de beginnende als de gevorderde forelvisser, of hij nu jong of oud is, een mooie visdag bezorgen. Hij gunt zijn collega’s ook het allerbeste om zo de hele forelvis-branche op een hoger niveau te krijgen. Dat siert hem!

Bedankt_en_tot_ziens

Aanverwante Links

Vangstverslag van de middagsessie:

• Vangen bij De Forel in Bergharen >>

 

Chantal_Hermkens_300px

Chantal Hermkens

Forellenvisvijvers Speeltuin “De Forel”
Meer info over Forellenvisvijvers Speeltuin “De Forel” >>

Dorpstraat 39
6617 AB Bergharen
Tel.: 0487 532806
Internet: www.deforel.nl
Email: info@deforel.nl

© Tekst en Fotografie: Rudy van Duijnhoven, Wim ter Wielen, Nol van Zoest en Chantal Hermkens – Deforelvisser.com