Afrikaanse Meerval vissen bij de visvijvers in Nederland is kicken!

Meerval vissen op visvijvers in Nederland

Op deze pagina vindt je een overzicht van de visvijvers in Nederland waar meervallen worden uitgezet, speciaal voor de hete zomerdagen. De Google-kaart brengt de vijvers in kaart en naast de kaart vind je meer info per vijver over de grootte van de uitgezette meerval, de prijs, de vistijden en meer … 

Onderstaand vind je tevens meer info over de meerval en hoe je deze het beste kunt vangen.

Ik wens jullie heel veel succes met meerval vissen!

De Locaties voor meerval vissen

Klik op de groene pinnen voor meer info over de vijver en vervolgens op ‘Details Visvijver’ voor meer informatie over deze vijver. Of klik rechts in het link-overzicht om rechtstreeks naar een vijver te gaan.

Filter by

_Banner_forel_257

Afrikaanse Meerval vissen is kicken!

Vanwege de hoge temperaturen van de laatste tijd worden in diverse forelvijvers Afrikaanse, tropische meervallen uitgezet. Dit komt omdat de forel zich niet fijn voelt bij warme watertemperaturen en minder actief wordt.

Forel is dus een stuk lastiger om te vangen, meerval des te beter. Hoe warmer het wordt, hoe beter de meervallen bijten. Een ideale vis dus om de vissers toch fijn te kunnen laten vissen met warm weer en warm water. Voor een aantal jaren terug zijn er al wat forelvisvijvers tijdens een hittegolf overgegaan op meerval in plaats van forel. Langzamerhand worden dat er steeds meer vanwege de goede vangsten en de enthousiaste reacties van vissers.

vangst_meerval

Meervallen van 1 à 2 kilo

Deze meervallen zijn vaak tussen de 1 en 2 kg groot . De prijs voor het vissen blijft vaak hetzelfde en er wordt hetzelfde gewicht of zelfs meer aan meerval uitgezet als er aan forel werd uitgezet. De forellen die nog in de vijvers zwemmen blijven daar gewoon in, en de kans is dus aanwezig dat je naast meerval ook nog een lekker forelletje aan de haak kan slaan. De meerval is een vis met stevig vlees dat erg smakelijk is op bijvoorbeeld de barbecue, iets wat we met deze temperaturen graag mogen doen. Ook gerookt is het een zeer smakelijke vis.

Meerval uitzet tijdens hete zomermaanden

De vijvers blijven meestal meerval uitzetten tot de watertemperatuur weer zodanig is gedaald dat de forel zich weer happy voelt. De eigenaren van forelvisvijvers zijn er eigenlijk wel zeker van dat zij aan vissen op meerval net zo veel lol zullen beleven als aan vissen op forel. Daarom wordt de meerval steeds vaker op een aantal vijvers op de complexen de hele zomer uitgezet tijdens hete zomermaanden.

Vistips voor het vangen van een meerval

Meerval wordt vaak ondiep gevangen met een lichte dobber op ongeveer 50 centimeter diepte en wordt het beste gevangen met sterk ruikend en natuurlijk aas zoals meelwormen, mestpieren of regenwormen. Ook wordt er gevist met stukjes vis, lever of kipfilet. Vraag altijd eerst aan de eigenaar van de visvijver met welk aas u op de meerval mag vissen. De meerval is goed te lokaliseren omdat hij boven komt om adem te halen. Vaak wordt het best gevangen op de warme plekken in de hoeken van de vijver waar ook vaak veel vis aanwezig is. De plekken rustig benaderen en af en toe uw aas iets verplaatsen werkt vaak heel erg goed. Als u beet heeft eerst even laten doorbijten en daarna flink aanslaan. U kunt dan genieten van een flinke dril, want deze sportvis is beresterk!

Welke soort meerval wordt uitgezet?

Afrikaanse meerval / KIEUWZAKMEERVAL (Clarias gariepinus)

Deze soort hoort oorspronkelijk in de Afrikaanse zoete wateren thuis, maar werd naar andere continenten geëxporteerd en komt nu in Afrika als in Azië voor. Vanuit de Niger en de Nijl samen met alle andere rivieren die erin uitkomen is de Afrikaanse meerval inmiddels tot in Zuid-Afrika doorgedrongen en in de rivieren de Okavango, Limpopo, Oranje-Vaal en Cunene opgedoken. Slechts in enkele streken zou de soort de inheemse fauna schaden. De vissen worden 1,5 m lang en 50-60 kg zwaar. Met een extra ademhalingsorgaan in de kieuwstreek kunnen ze zuurstof uit de lucht halen en zo kritische droogtetijden overleven. De alleseter voedt zich met kreeften, insecten, schelpdieren, vissen, kleine vogels, verrot vlees, planten en vruchten. Voor de inheemse visserij heeft deze meerval geen betekenis, maar vanwege het uitstekende vlees wordt hij in viskwekerijen gekweekt. Het vlees komt vers, gerookt of bevroren in de handel; het wordt meestal gegrild, geroosterd of gefrituurd gegeten. Tegenwoordig worden ze veel uitgezet in forelvisvijvers, omdat ze veel beter tegen warm water kunnen dan de forel.

© Alfons de Meijer / Tom Bremer / Chantal Hermkens, Redactie Deforelvisser.com