In de rubriek: Tien vragen aan…..
Sven Iddi uit Rotterdam

De naam Iddi is Hindoestaans voor hoofd.

Vraag 01:
Wanneer raakte je besmet met het forelvirus?
Rond 1990 ben ik begonnen met forelvissen, nadat een kennisje me een keertje meenam naar een in middels gesloten forellenvijver in Polsbroek, genaamd De Porrel. Daarna ging ik alleen een beetje pielen 1 x per maand, maar vond het toen toch wel erg leuk dat ik zeker 1 x per week ging. Tot de eigenaar overleed en zijn dochter en vrouw het bedrijf niet wilde doorzetten.

Vraag 02:
Wat is jouw favoriete hengel en waarom?
Ik heb niet echt een favoriete hengel, maar ik vis met een Catana CX 270ML (Shimano) en een DAM POWER Trout System 2.70 mtr) en een Abu Garcia Stealth. Vind deze lekker in de hand liggen allemaal. Heb ook een tremarella-hengel staan, maar ik denk dat ik nog niet helemaal klaar ben voor die hengel en wil dus eerst een keertje met 2 maatjes gaan “oefenen”, omdat het een wat breekbaarder hengeltje is.;)

Vraag 03:
Met welk aas vis je het liefst en waarom?
Ik vis zoveel mogelijk met Wasmotten en morio’s, maar in de koude maanden (Oktober – Maart) vis ik met powerbait. (favoriete kleuren Zwart, Wit, Oranje garlic, Shunshine Yellow en groen).

Vraag 04:
Wat is jouw favoriete visvijver en bezoek je ook andere forelvijvers?
Tot 4 jaar terug had ik een vaste vijver, De Biesbosch te Werkendam, maar helaas werd ik daar een keer niet leuk behandeld en zijn mijn maatje en ik niet meer terug geweest, maar een gesprek op de visma heeft de lucht een beetje geklaard en zal misschien van de zomer weer eens die kant opgaan.

Ik heb niet echt een favoriete vijver, maar omdat ik aan fiets gebonden ben, ben ik in zomer veel te vinden in en op de Bernisse, waar het heel leuk vissen is, en ook in de warmste maanden de meerval uitgezet wordt. Hele leuke vijver vind ik ook ’t Mun, want ook daar ben ik regelmatig te vinden met 1 van mijn vismaatjes. Berenkuil ben ik nu ook geweest en Smallert is helemaal top. Achtmaal vind ik ook heel erg aangenaam om te gaan vissen. Ook ben ik een aantal keer in het Limburgse wezen vissen bij Heioord in Neeritter, waar ik ook het NK een keer mocht vissen. Ook daar is het lekker vertoeven en die vijver staat dan ook weer op programma voor dit jaar.

Vraag 05:
Ga je ook in het buitenland op forel vissen en waar?
Ja, we gaan wel eens naar de Ardenne en dan neem ik zeker mijn hengels mee, want ik wil altijd al van te voren weten of er viswater in de buurt van de camping is. Ook kijk ik of er een forellenvisvijver in de buurt is, die ik dan kan bezoeken samen met de vrouw, want zij houdt ook wel van een forelletje vangen zo nu en dan.

Vraag 06:
Wat is het leukste wat jij hebt meegemaakt tijdens het vissen op forel?
Wat me al eerste te binnenschiet is dat ik vorig jaar een heel erg blij klein ventje zo erg zag lachen naar zijn ouwe heer en Opa. Die waren in de Bernisse aan het vissen en konden daar niets vangen en het mannetje ging dus maar een beetje rondjes lopen. Hij kwam steeds bij mij en een vismaat even babbelen en ons vertellen dat zijn Pa en Opa niets hadden gevangen en dat hij telkens pruik gooide met zijn “zeemolen”. Aan het einde van het middagblok stond bij ons de teller op 17 zalmforellen en hadden we de “buit” verdeeld. We zaten buiten op terrasje even nog na te genieten van deze mooie vangst, tot we dat teleurgestelde gezichtje zagen van het mannetje dat niets had gevangen en dus met lege koelbox langs het terras liep. Zijn Pa en Opa waren naar binnen gegaan om af te gaan rekenen en wij raakte in gesprek met dat ventje. Ramon keek me aan en zei tegen het ventje hoeveel heb je er? “Nul”, zei die en Ramon pakte 2 grote zalmforellen uit zijn zak met gevangen vis en gaf het aan het ventje. Tja, ik kon niet achter blijven en propte er ook nog 2 bij. Tot grote vreugde van het ventje, die met een snelle draf naar Pa en Opa liep, die net naar buiten kwamen en trots “ZIJN VANGST” liet zien. Die glimlach vergeet ik nooit meer.

Vraag 07:
Hoe zie jij de toekomst van onze sport?
De sport is erg leuk en vergt heel erg veel geduld en techniek. Ik denk wel dat er een stijgende lijn is te zien in de aanloop naar de vijvers toe, dus ik denk dat er een leuke toekomst is voor het forelvissen.

Vraag 08:
Vis je alleen of met vismaten?
Nee, ik vis met een aantal maatjes, maar met 2 maten de laatste 1,5 jaar erg veel op de forel. Door hen ben ik er weer plezier in gaan krijgen en ben ik nu zeker 2 x per maand te vinden op de vijvers in Nederland. Deze jongens kunnen zich erg goed meten aan de top van Nederland en geven mij ook erg veel nuttige info. Kan zeggen dat ik in het laatste jaar meer heb geleerd, als alle jaren ervoor. Toen moest ik alles zelf uitvinden, maar ik ben niet echt een uitvinder haha.

Vraag 09;
Met wie zou je graag eens aan de waterkant willen zitten en waarom?
Marco Kraal. Het antwoord zal vele (vis)vrienden van me verbazen, omdat ik de man totaal niet persoonlijk ken en toch een soort antipathie tegen hem heb, over hoe hij zich op TV presenteert. Ik denk namelijk dat dat erg gemaakt is en ik hou niet van dat soort mensen. En waarom? Om te zien of die in het echt, zonder tv-camera’s, ook zo is.

Vraag 10:
Wie mogen we deze vragen stellen en waarom wil je graag zijn/haar antwoorden zien?
Cor Es ( zo heet hij op facebook ) wil ik graag de 10 vragen zien beantwoorden, omdat het 1 van me 2 forellenmaatjes is van de afgelopen jaren en ik hem steeds beter ben gaan kennen als mens en als visser. Hij gaat zeker bij de top komen, daar twijfel ik geen moment aan.

Bedankt Sven, voor de leuke antwoorden op deze vragen!
Als volgende is Charlie Borgman aan de beurt; Ook zo benieuwd wat hij gaat invullen?

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk interview? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.