In de rubriek: Tien vragen aan een vissende vrouw;
Jossette Warger, Glanerbrug (bij Enschede)

Vraag 01:
Wanneer raakte jij besmet met het forelvirus?
Ongeveer 2 jaar geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met het vissen op forel. Enkele van mijn fanatiek forel vissende collega’s, waren aan de beurt het jaarlijkse “teambuildingsuitje” te plannen, en kozen een “forel vis middag”. Heel lang geleden in een ver verleden mocht ik ooit eens mee met mijn broer en zus op voorntjes vissen. Dat was echter maar eenmalig omdat ik bij de eerste beste beet zo hard aan sloeg dat de lijn hoog in de boom vast kwam te zitten, gelukkig zonder vis, en dat was gelijk het eind van de visdag. Wat restte was een boze zus en het feit dat ik nooit meer haar hengel mocht vasthouden en vervolgens nooit meer gevist had. Tot 2 jaar geleden dus.
We kregen een all inclusive dag aangeboden bij de Forelderij in Usselo, dus vissen incl. hengel en na het vissen een BBQ. Vanaf het moment dat de dobber het water raakte zat ik er midden in en vond ik het reuze spannend, En terwijl de duisternis inviel en de collega’s hun tanden in het BBQ vlees hadden gezet, was ik de enige achtergeblevene aan de waterkant. Ik weet niet meer of ik veel heb gevangen, maar de spanning …. geweldig vond ik het en besmet met het virus was ik.

Vraag 02:
Wat is jouw favoriete hengel en waarom?
Ik heb nog niet zoveel ervaring dat ik naam en rugnummer kan noemen, maar ik vis het liefst met een lichte hengel met een flexibele top. Beetje “trillen” afgewisseld met een “beetje slepen” in de buitenlucht, maakt mij een gelukkig en tevreden mens.

Vraag 03:
Met welk aas vis je het liefst en waarom?
Ik vis het liefst met wasmotten. Ik denk dat de vis daar het meest “gek” op is aangezien het natuurlijk aas is. Mensen eten ook het liefst vers voedsel, vandaar dat ik daar het meest mee vis. Ik heb wel altijd powerbait mee in alle kleuren en geuren en als het helemaal geen beet geeft op vers, ga ik switchen. Maar wasmotten blijft favoriet.

Vraag 04:
Wat is jouw favoriete visvijver en bezoek je ook andere forelvijvers?
Mijn favoriete vijver is de bosvijver bij Wild Bijzonder Vissen in Reutum.
Qua ligging en formaat past deze het best bij mijn favoriete dag uit.
De bosvijver is mooi overzichtelijk qua grootte, hetgeen ik prettig vind.
De ligging tussen bomen en in de natuur is echt top. Je hoort de vogels fluiten, de koeien loeien, en de hazen zie je voorbij rennen. Zelfs als je niets vangt, is het toch een super uitje met deze randverschijnselen. Ik zelf heb niet de ervaring dat ik niets heb gevangen, het visbestand in de vijvers is prima, ik zou zeggen vangst gegarandeerd. Dat vind ik dan ook een prettige bijkomstigheid dat je je gevangen en schoongemaakte vis, kunt omruilen tegen gerookte forel.

Ik ga ook naar andere vijvers. Met name kan ik noemen dat de Tipbosch in Hellendoorn mede door de ruime vistijden goede tweede is. Geheel selfsupporting, dus zorgen voor je eigen catering,
Dan ga ik af en toe naar de Forelderij in Usselo en incidenteel naar de kleine Ponderosa in Losser. Nadeel aan deze vijvers vind ik dat je in blokken moet vissen. Of ’s morgens, óf ’s middags. Tijdens een vakantie ben ik naar de Eemhof geweest, ook een prachtvijver overigens.

Vraag 05:
Ga je ook in het buitenland op forel vissen en waar?
In het buitenland, tja niet zoals mijn collega’s die eens per jaar in Noorwegen gaan forelvissen. Ik woon dicht aan de grens met Duitsland, dus in Vreden ben ik wel een aantal keren geweest. Op zich wel lange openingstijden, maar je moet daar een speciale kaart aanschaffen met pasfoto, dus dat is minder aantrekkelijk. Ook het bestand in de vijver en het onderhoud vond ik een heel stuk minder dan ik in Nederland gewend was.

Vraag 06:
Wat is het leukste wat jij hebt meegemaakt tijdens het vissen op forel?
Het allerleukst is het met collega’s te gaan vissen en dat we allemaal een leuke dag hebben met mooi weer en goede vangst. Wie hoeveel vangt is niet interessant maar het meeleven met elkaar en het beleven van een foreldag met mooi weer…..ja dat is het voor mij. Ik laat het geslaagd zijn van een foreldag ook absoluut niet afhangen van de hoeveelheid gevangen vis. En gelukkig mijn collega’s ook niet. Het is prachtig als je met zijn allen, meestal varieert het aantal tussen minimaal 3 en maximaal 6 collega’s, in een zonnetje aan het water staan, en om de beurt een forel vangt. Super!

Vraag 07:
Doe je ook mee aan viswedstrijden?
Nee tot nu toe niet. Ik kan niet in de toekomst kijken en zeg nooit nooit, maar volgens mij haal ik daar niet het plezier uit dat ik samen met mijn vismaatjes nu wel beleef. Ongedwongen genieten. Zoals gezegd gaat het me niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit, dus vermoedelijk ga ik niet aan wedstrijden mee doen. Ik was wel nieuwsgierig en voel mezelf een groentje op het gebied van forelvissen, dus om te leren en te kijken ga ik wel eens bij een wedstrijd kijken. Ik kijk dan mijn ogen uit en probeer er de volgende keer dat ik zelf ga, de opgedane kennis toe te passen. Dat dan weer wel…..

Vraag 08:
Vis je alleen of met vismaten en gaat je man ook mee?
Met mijn vismaatjes is het het leukst. Ik heb mijn man eens meegenomen en hij heeft het een kans gegeven, zegt ie, maar nee, dat werd ‘m niet. Zeuren over dat ie geen stoel had, dat het een beetje motregende, dat telkens het aas eraf ging en ga zo maar door.
Misschien dat hij nog eens mee “mag” als het mooi weer is en ik hem onder een parasolletje met een oud biertje neer zet, maar besmet ik hij niet en gaat het ook niet worden vrees is. Gelukkig laat hij mij wel gaan en wenst me veel plezier, dus ik heb het goed getroffen zeg maar.

Vraag 09;
Van wie heb jij het vissen op forel geleerd en zou je het andere vrouwen ook kunnen aanraden?
Ik heb het geleerd van mijn vaste vismaatjes Koen en Rudie. Beetje bij beetje leerde ik telkens wat meer. Nu gebeurt het heel af en toe dat ik een visje meer vang dan zij, maar dat is meer uitzondering dan regel. Ik heb dus nog een boel te leren. Ik ben blij met en dankbaar voor hun geduld. Wat hebben ze een gedoe met me gehad. Lijnen regelmatig in de knoop,
Duizend en één keren uitleggen hoe en wat. Nooit hebben ze me het gevoel gegeven dat ik teveel vroeg of lastig was, altijd kon en kan ik bij ze terecht, top!

Ik kan het zeker andere vrouwen aanraden. Altijd druk in de weer met werk en huishouding, kinderen en partner, is forelvissen echt een moment van ontspanning. Oude kleren aan en gaan. Genieten puur en heerlijk rustpunt in de drukte van alledag.

Vraag 10:
Hoe zie jij de toekomst van onze sport?
Ik zie het met het oog op het jachten en jagen in de samenleving en de toenemende aandacht voor groen, positief. Zoals gezegd is het een rustpunt in de week, één met de natuur. Ik merk wel dat veel mensen vissen leuk vinden. Ik heb, tot ik zelf in de ban raakte, niet geweten hoeveel. Wel merk ik bij mezelf dat ik het prettig vind om niet verplicht te worden te vissen tussen bepaalde tijden, de zogenaamde “blokken”. Ik merk om me heen dat heel veel mensen dat niet prettig vinden. Voor mij als moeder is het bijvoorbeeld heel handig om te vertrekken nadat de kinderen naar school zijn. Dat is bij mij vanaf een uur of 9. Als ik dan maar mag vissen tussen 8-12 en 13-17 is dat voor mij niet aantrekkelijk. Ik zou dan om 09.30 (incl reistijd) ongeveer aankomen en de netto vistijd is voor mij dan niet voldoende, voor mijn gevoel. Daarom zijn voor mij de vijvers met flexibele vistijden veel aantrekkelijker om te bezoeken. De netto vistijd is meer, dus leuker.

Bedankt Jossette, voor de leuke en zeer uitgebreide antwoorden op deze vragen!
Als volgende is Rafael Rozema aan de beurt; Ook zo benieuwd wat hij gaat invullen?


Deze schitterende zalmforel woog (schoongemaakt) 5.1 kg en was 75 cm lang.

Lees hier het vangstverslag van Jossette tijdens een teamuitstapje van het werk, waar ze meteen bevangen werd door het forelvisvirus!:
Jossette Warger; of ik ooit nog een zwaardere forel zal vangen? >>

© Tekst / Fotografie: Jossette Warger / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk interview? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.