In de rubriek: Tien vragen aan…..
Eusebio Bordetas Moran van TFT-Team Nederland uit Enschede

Eusebio Bordetas Moran is een verwoed wedstrijdvisser en hij maakt deel uit van het TFT-team Nederland. In de ‘Tien vragen aan” gaat hij ook, terecht in, op het vissen onthaken voor ze een tik op de kop hebben gekregen.

Vraag 01:
Wat is jouw favoriete visvijver en waarom?
Eigenlijk heb ik geen favoriete visvijver. Ik kom op meerdere vijvers zowel in Nederland als in het buitenland. Ik heb altijd wel eens keer in een forellenvijver gewist als het 2 keer in het jaar was was het veel.

Totdat ik een jaar of 6 geleden in contact kwam met de TFT en samen met Paul Keijzers de eerste Nederlanders waren die meededen. Omdat ik zeer onder de indruk was over het Tremarella vissen wat daar werd beoefend, heb ik Lars Lindeman om meer informatie gevraagd. Daar werd direct gehoor aan gegeven Lars Lindeman en zijn team gaven direct heldere en goede uitleg maar ook van de vissers die meededen. Dit kende ik niet van het wedstrijdvissen op witvis waar heel geheimzinnig wordt gedaan. Toen heb ik direct een afspraak met Lars Lindeman gemaakt om het Tremarella vissen onder de knie te krijgen. Door met hem te vissen heb ik het Tremarella vissen geleerd.

In die 6 jaar is er veel veranderd heel forel vissend Nederland. Ik praat nu over het Tremarella vissen.
Het is ook mooi om te zien dat we steeds meer mensen en firma’s in die 6 jaar vertrouwen hebben gekregen in het Tremarella vissen. Dat het een succesvolle manier van vissen is ziet men bij alle vijvers.

Tevens wil ik de firma’s TFT-Tubertini, SAGIP, Fishing Tackle Max en Bekley bedanken voor het vertrouwen dat zij in mij hebben gehad.

Vraag 02:
Bezoek je ook andere visvijvers en wat is daar leuk aan?
Waar ik wel van geniet is dat bij de meeste visvijvers een vaste groep van vissers is waar je wat van kan leren.
Want iedereen heeft zijn eigen mening en methodes.

Vraag 03:
Hoe vaak vis je gemiddeld op forel?
Ik vis wel geregeld op forel ik ga toch zeker 1 dag in de week vissen op forel.
Er zijn periodes dat het wel 3 keer in de week is.

Vraag 04:
Ga je alleen of met vismaten?
Omdat ik in het team vis van TFT-Tubertini Nederland vis ik veel met mijn team maten.
Maar geregeld ga ik er alleen opuit. Maar wat is alleen aan een Forellenvijver? Vaak kom je al snel in gesprek met de vaste vissers, wat ik leuk vind en leerzaam.

Vraag 05:
Met welke hengels vis je?
Ik vis met de hengels van Tubertini de Trout Finder 3000 in de nr. 1 T/M 3 en de nieuwe Twin Trout Evo in de nr. 0 T/M 3.

Vraag 06:
Wat is jouw favoriete techniek?
Ik vis hoofdzakelijk met de Tremarella Techniek en als dat niet gaat ga ik over op het slepen met Powerbait.

Vraag 07:
Met welk aas vis je het liefst?
Mijn favoriete aas is de wasmot bij tremarella vissen. Omdat de forel het makkelijker pakt en je sneller aan kunt slaan dan met andere aassoorten.

Vraag 08:
Doe je ook mee aan viswedstrijden?
Ik vis zeer veel viswedstrijden mee, zowel in Nederland als in het buitenland. Met de TFT-Tubertini zijn we zo’n 6 jaar geleden begonnen met Tremarella wedstrijden in Nederland. Dit heeft er toe geleid dat er in Nederland het Tremarella vissen zo explosief is gegroeid.

Vraag 09;
Wat is het leukste dat je aan de waterkant hebt mee gemaakt?
Pffffff wat is het leukste wat je hebt meegemaakt? Dat is zoveel? Maar wat altijd bij blijft zijn kinderen die hun eerste vis vangen. Daar kan ik van genieten.

Wat mij ook heel erg is bij gebleven is dat ik bij een wedstrijd van de TFT aan de deelnemers heb gevraagd om hun vissen af te staan aan de voedselbank. Hieraan werd massaal gehoor aangegeven. Het leverde meer dan 600 forellen op. Forellenvijver de Wild in Reutum heeft de vissen schoongemaakt en gerookt zonder eigenbelang. Mijn respect voor het team van de Wild. Waar ik trots op ben is dat je nu ook ziet dat vele anderen dit voorbeeld hebben gevolgd zowel in Nederland als in Duitsland.

Vraag 10:
Hoe zie jij de toekomst van het vissen op forel?
De toekomst van het forelvissen zie ik rooskleurig in. Je ziet dat er steeds minder vis in onze binnenwateren word gevangen en dat je bij een forelvijver toch noch een visje kunt vangen. De vijvers die wij in Nederland hebben zijn een voorbeeld voor het buitenland, als je kijkt wat er te bieden is, zoals sanitaire voorzieningen en alleen al het eten. Er zijn al verschillende vijvers waar het eten restaurant waardig is.

De enigste kritische noot heb ik over het omgaan met de vis. Ik zie nog steeds mensen die hun vissen onthaken, voordat ze hem een tik op de kop hebben gegeven. Neem van mij aan dat het onthaken makkelijker gaat als de vis niet spartelt. Wat ik ook jammer vind, is dat er noch steeds mensen zijn die hun forel in een leefnet bewaren. Je ziet ze dan drijven in het net en dat bevordert de kwaliteit van de vis niet. Bewaar de vis altijd in een koelbox met ijs en de vis blijft lekker vers. Er zijn allerlei instanties die mee kijken. Een voorbeeld is Duitsland. Daar wordt het de visser zo verschrikkelijk moeilijk gemaakt. Laten we voorkomen dat het hier ook zover komt.
Ga respectvol om met je gevangen vis!

Bedankt Eusebio, voor de leuke antwoorden op deze vragen!
Als volgende is Sven Iddi aan de beurt; Ook zo benieuwd wat hij gaat invullen?


Deze leuke foto is gemaakt door Christian van Hedel.

Wil jij ook vissen doneren aan de voedselbank? Vindt jij dit ook een goed idee?
Forellen afstaan voor de Voedselbank een geweldig initiatief! >>
Herberg ‘t Mun levert vissen naar regio Voedselbank Tiel >>
Forelvijvers als Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemers! >>
Verslag van eerste wedstrijd Wintercompetitie Forelvissen bij ‘t Mun >>

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk interview? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.