In de rubriek: Tien vragen aan…..
Peter Proesmans uit België

Vraag 01:
Wat is jouw favoriete visvijver en waarom?
Mijn favoriete vijver is De Kluis, Alken, Limburg, België. Dit is absoluut een topvijver, een grote vijver met een diepte van 3 meter. De forel die er wordt uitgezet is super,het is mix van grote en kleinere forellen. Het domein is tot in de puntjes verzorgd en er heerst er een unieke sfeer. Het water is gemakkelijk bevisbaar en de forel goed te vangen. Deze vijver is dan ook meestal volledig volzet in het topseizoen (33 plaatsen). Vroeg erbij zijn is een must.

Vraag 02:
Bezoek je ook andere visvijvers en wat is daar leuk aan?
Regelmatig bezoek ik ook andere vijvers, om zo nieuwe ervaringen te leren en hoe de forel zich gedraagt op andere vijvers. Het is altijd wel eens leuk een nieuw water of vijver te bevissen. Soms voel ik mij dan als ontdekkingsreiziger waar bevindt de forel zich, welke zijn de hotspots. Hoe gedraagt de forel zich bij verschillende weertypes. Een nieuwe uitdaging daar hou ik wel van. Je leert ook veel nieuwe mensen kennen waaruit een mooie vriendschap kan ontstaan.

Vraag 03:
Hoe vaak vis je gemiddeld op forel?
Iedere week ga ik wel 1 keer op forel maar als de kans er is durf ik wel iedere dag te gaan. Zoveel mogelijk dus om mijn eigen technieken te verbeteren of misschien wel eens een nieuwe techniek uit te proberen.

Vraag 04:
Ga je alleen of met vismaten?
Meestal ga ik alleen omdat ik donderdags mijn vrije dag heb. Regelmatig doen we aan teamvissen, waarvan ik ook kapitein ben, om zo de groepssfeer hoog te houden en nieuwe ervaringen te delen…en nieuwigheden te testen. Dit is dan ook weer het eerste TFT Team wat ontstaan is in België. Ook het afhuren van een putje met vrienden gebeurt regelmatig.

Vraag 05:
Met welke hengels vis je?
De hengels die ik gebruik zijn van Tubertine.
Twin trout nr 1, nr2, nr3, nr4
Trout finder 3000, nr2 & nr3
Deze zijn uitgerust met Tubertine Vertigo 3500 molen.

Vraag 06:
Wat is jouw favoriete techniek?
Ook ik maak gebruik van de nieuwste techniek Tremarella.
Een fantastische manier van forelvissen, sinds ik deze techniek onder de knie heb,zijn mijn vangsten bijzonder. Een positieve vooruitgang in het forelvissen, al doende leert men en niet te vlug opgeven. Iedere montage herbergt zijn eigen techniek soms is het beter en soms valt het weer tegen, daarom gebruik ik ook verschillende montages om zo snel mogelijk te wisselen in gevallen dat het moeilijker gaat.

Vraag 07:
Met welk aas vis je het liefst?
Wasmotten van SA.G.I.P Bigg Bigg is mijn favoriete aas. 85% van mijn vangsten bestaat eruit, de andere 15% gaat uit naar: foreldeeg,wormen,meelwormen of moriowormen.

Vraag 08:
Doe je ook mee aan viswedstrijden?
Natuurlijk,de kans om veel bij te leren en ervaring op te doen. De wedstrijden waaraan ik deelneem zijn de Trout Serie A TFT wedstrijden. Ook heb ik al enkele keren meegedaan aan Europees Kampioenschap van Shimano.
Hier in België zijn niet veel wedstrijden. Maar in de naaste toekomst zie ik dat wel gebeuren
Soms sta ik versteld van Nederland als je ziet hoeveel wedstrijden er daar doorgaan. Waarom zou dit in België niet kunnen?

Vraag 09`;
Wat is het leukste dat je aan de waterkant hebt mee gemaakt?
Wat ik zeer apprecieer aan de vijver is, dat vissers komen vragen voor info. Dit is absoluut een mooi moment zo kun je je eigen ervaringen delen met iemand anders. Vele mensen ontdekken soms nieuwigheden zoals de veerketting, glasratel, veerpen of bombetta’s,maar het juiste gebruik is hun onbekend, de meeste vissers ontdekken nu ook de wasmotten maar het opzetten aan de haak is op het begin niet zo gemakkelijk en vergt enige oefening. Iedere keer als ik aan de waterkant sta, doe ik het wel eens voor.

Vraag 10:
Hoe zij jij de toekomst van het vissen op forel?
De toekomst op het forelvissen zie ik bijzonder goed in, steeds merk ik dat er jongere mensen aan de waterkant komen. Als we deze mensen goed kunnen begeleiden zoals het geven van workshops, demonstraties. Kunnen we deze mensen aansporen om aan de waterkant te blijven komen en dat ze regelmatig een hengeltje uitgooien. Als ze dan ook nog regelmatig hun visjes vangen keren ze ook eens sneller terug.

Bedankt Peter, voor de leuke antwoorden op deze vragen!
Als volgende is Frans van den Broek aan de beurt. Ook zo benieuwd wat hij gaat invullen?

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk interview? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.