In de rubriek: Tien vragen aan…..
Adjan Dammers, gemeente Woudrichem

Vraag 01:
Wanneer raakte je besmet met het forelvirus?
Op de commerciële vijvers is dat nu bijna een jaar geleden. Na een lange winter, die meteen aansloot op de gesloten tijd was ik het even helemaal beu niet te kunnen roofvissen. Op 2 April vorig jaar ben ik naar Forelvijver De Biesbosch gegaan in Werkendam en heb daar het virus te pakken gekregen. Het was erg koud,maar bij de eerste worp was het al raak. Maar echt aan het forelvirus was al 2 jaar daarvoor. Ik had een relatie met een meid uit BC, Canada en daar is forel en zalmvissen iets waar je niet omheen kan. Na de eerste steelhead en bulltrout gevangen te hebben was ik helemaal verkocht. Ondertussen ben ik al een flinke lading salmoniden verder en hoop ik snel de eerste zeeforel te kunnen haken.

Vraag 02:
Wat is jouw favoriete hengel en waarom?
Ik heb er 2; De Shimano Alivio 3,00m als werphengel en de Loop Opticreek #5. Helaas is de Loop net iets boven mijn budget dus moet ik het gevoel koesteren van die middag dat ik die hengel heb mogen gebruiken van een kennis. Achteraf bleek dat ik met ruim 500 euro in mijn handen had gestaan en heb nooit meer gedurfd om zijn hengel aan te raken. Nu ben ikzelf in het bezit van een Shimano Biocraft #5 wat ook een werpkanon is, maar hij kan net niet tippen aan een Loop.

De Shimano Alivio’s heb ik er ondertussen 3.2 stuks van 3,00m en 1 van 2,70m. Sommige zullen zeggen die zware stokken, maar ik heb graag wat gewicht in mijn handen.

Vraag 03:
Met welk aas vis je het liefst en waarom?
Aan de werphengel twijfel ik erg tussen de wasmot+morio of powerbait. Het ligt er echt aan hoe de forel zich beweegt die dag waar mijn voorkeur naar uitgaat. Aan de vlieghengel is de Daddy Longleg verreweg mijn favoriet.

Vraag 04:
Wat is jouw favoriete visvijver en bezoek je ook andere forelvijvers?
Het liefst vis ik bij ’t Mun in Appeltern. Erg mooie vijvers en zeer gastvrij personeel/eigenaar. Ook mijn kinderen komen er graag vanwege de speeltuin die erbij zit. Een mooie complete accommodatie waar iedereen uit de weg kan. Helemaal nu die zalmrivier lekker stroomt.

Verder vis ik ook graag in Meerkerk bij forelvijver Zederik, In Achtmaal, Terheijden en Werkendam. Ondertussen heb ik al meerdere vijvers bezocht van De Hooidammen tot aan De Geulhof. Mijn doel is eind dit jaar alle vijvers uit de NVVF gids bezocht te hebben.

Vraag 05:
Ga je ook in het buitenland op forel vissen en waar?
Jazeker, ik heb het forelvirus opgedaan in Canada. Helaas is mijn relatie over, maar ik kan ten alle tijden er terecht als ik erheen wil. Verder staan Noorwegen en Ierland op het menu om eens te gaan bezoeken. Als ik soms die foto’s zie van bevriende vliegvissers, dan jeukt het echt om eens de wateren van die landen op te zoeken.

Vraag 06:
Wat is het leukste wat jij hebt meegemaakt tijdens het vissen op forel?
Dat zijn 2 dingen;
1 ervan is mijn zoontje die een flinke zalmforel vangt aan zijn reeltje van 74cm gekocht bij walmart. Ik had nooit verwacht dat het reeltje het zou redden,en niet dat hij rustig zou blijven, maar beide lukte toch.

Ook heb ik bijzonder veel lol gehad toen een vader met zijn 12jarige zoontje en 9jarige dochtertje aan het vissen was. Zoontje lief stond flink stoer te doen dat hij al een vis had en zijn zusje nog niets .Ik ben toen dat meisje een beetje gaan helpen en een uurtje later stond hij nog op 1 en had zijn zusje 7 stuks op de kant. Zulke momenten zal ik niet snel vergeten.

Vraag 07:
Hoe zie jij de toekomst van onze sport?
Ik zie het alleen maar groeien. Het aantal vijvers groeit, ik zie meer bezoekers (al is het nu even rustig vanwege het weer). De visstand in onze wateren loopt achteruit en mensen willen toch een visje vangen. En als je dan je gevangen visje ook nog eens een delicatesse is, sla je 2 vliegen in 1 klap.

Vraag 08:
Vis je alleen of met vismaten?
Meestal met mijn kinderen. Ondertussen ben ik al vaak aan de vijvers geweest en ken dus genoeg vaste bezoekers. Ook ga ik 1x per 2 maanden met een goeie vriend een hele dag forellen. We huren dan vaak in de ochtend een vijver af en gaan ‘s middags nog even door op een andere vijver of op de zalmrivier.

Vraag 09;
Met wie zou je graag eens aan de waterkant willen zitten en waarom?
Met Jochem Meijer. Ik weet dat hij veel vist en die man is toch gewoon lachen om die mee te maken. Mr ADHD himself.

Vraag 10:
Wie mogen we deze vragen stellen en waarom wil je graag zijn/haar antwoorden zien?
Probeer Piet Oisterwijk eens. Ik heb hem nu al enkele keren met wedstrijden meegemaakt en een wedstrijd met Piet is een wedstrijd waar je bij lacht.

Bedankt Adjan, voor de leuke antwoorden op deze vragen!
Als volgende is ? aan de beurt; Ook zo benieuwd wat hij gaat invullen?

© Tekst / Fotografie: Adjan Dammers / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk interview? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.